hobbyhorse_revolution

Hobbyhorse Revolution: Ikäraja mielikuvitukselle?

Viime syksynä teattereihin saapui uusi kotimainen elokuva Tyttö nimeltä Varpu. Tämän hevosharrastusta sivuuttaneen elokuvan pääosassa oli nuori ja lahjakas Linnea Skog, joka palkittiin myös parhaasta naispääosasta viikonlopun Jussi Gaalassa. Ohjaaja Selma Vilhunen jatkaa hevosteemalla, kun maaliskuun lopulla ensi-iltansa saa keppihevosdokumentti Hobbyhorse Revolution. Kävimme Junnutiimin Pauliinan kanssa katsomassa dokkarin ennakkoon lehdistönäytöksessä ja haastattelimme mukana olleita keppariharrastajia.

Dokumenttielokuva seuraa muutaman vuoden ajan kolmea kepparistia, Aiskua, Elsaa ja Alisaa. Keppihevosharrastuksessa ei sinällään ole mitään erikoista, sillä se mielletään usein pienten lasten leikiksi. Hobbyhorse Revolution rikkoo tämän mielikuvan. Kaikki tytöistä ovat jo teini-iän paremmalla puolella ja jopa täysi-ikäisiä. Mitä tapahtuu, kun ympäristö ei ymmärrä keppariharrastusta? Dokkari avaa tätä ilmiötä; miten kepparit on nostettu uudelle tasolle ja tuotu pinnalle mm. somen avulla. Suomen lisäksi harrastus on leviämässä jo maailmalle.

Täytyy myöntää, että keppariharrastajista on ennakkoluuloja. Kuten mainittu, ilmiö on tehnyt jollainlailla uuden tulemisen. 80-90 -luvun vaihteessa syntyneet nuoret aikuiset ovat jääneet keppareista kokonaan paitsi. Ainioa vertailukohde on ehkäpä netin myötä aikoinaan tullut virtuaalihevosvillitys. Hobbyhorse Revolution kertoo kepparityttöjen ja -poikien tarinaa, jossa käydään läpi koulukiusaamisesta, syrjäytymistä ja jopa masennusta. Keppihevosharrastuksen parissa kuitenkin jokainen on voinut olla oma itsensä ja viettää aikaa samanhenkisten kanssa. Vertaistukea ehkäpä? Kepparit tarjoavat jännitystä, suuria tunteita, ihailua ja kilpailuhenkisyyttä. Melkein uskaltaisi sanoa ihan liiketoiminnaksi. Dokkarin jälkeen jututimme Elsa Saloa, 16, sekä Alisa Aarniomäkeä, 19, ja kyselimme hieman lisää…

kepparit-300x300
Vas. Elsa Salo, ohjaaja Selma Vilhunen ja Alisa Aarniomäki teatteri Andorran pressitilaisuudessa.

Miksi joku hurahtaa keppareihin, eikä niinkään oikeaan ratsastukseen? – Kun minulla oli vaikeaa, kepparit olivat aina läsnä. Ne odottivat minua kotona tullessani koulusta. Kävin myös ratsastusterapiassa, mutta lopetin sen, kun paras ystäväni, terapiahevoseni Fiona kuoli, Elsa Salo kertoo. – Lisäksi kepparit ovat turvallisempia ja niiden kanssa voi käyttää vapaasti mielikuvistusta, Alisa Aarniomäki lisää. – Monella ei myöskään ole välttämättä rahaa käydä tunneilla ratsastuskouluissa, saati hankkia omaa hevosta. Ratsastus on kallis harrastus. – Keppareita ja oikeita hevosia voi vertailla, mutta toki oikea hevonen on aina oikea hevonen ja sillä on oma persoonansa.

Hobbyhorse Revolution paljastaa, kuinka suurella sydämellä keppareiden kanssa toimitaan. Välillä katsoessa tuntui siltä, ettei kyseessä olleet laisinkaan vanulla täytetyt pehmo-olennot ja leikki, vaan aivan oikeat hirnujat ja alan ammattilaiset. Varusteita, valmennuksia, kilpailuja ja leirejä… Osa kepparisteista on saavuttanut ihailun, kuin kunnon kilparatsastajat konsanaan. Nimmareiden jakamista, ihailevia katseita nuoremmilta. – Äiti ja isä on nykyään ihan fiiliksissä näistä, Aarniomäki sanoo. – Mullakin on äiti ollut aina tukena ja vienyt kisoihin, Salo jatkaa. Muiden ihmisten asenne satuttaa. Naurun kohteena oloa ja häpeilyä. Siksi dokumentilla nähtävä kepparistien flash mob julistaa myös sanomaa – ”kepparit kunniaan”.

Dokumentin kuvausten jälkeen Elsa Salo vietti välivuoden peruskoulun jälkeen ja aloittaa ensi syksynä taidelukion. Alisa Aarniomäki taas opiskelee bioanalyytikoksi ja Aisku hevostenhoitajaksi Ypäjällä. Kepparit ovat vielä jonkin verran mukana. Tulevaisuudessa he voisivat hyvin nähdä omat lapsensa harrastamassa keppihevosten kanssa ulkona luonnossa. – Siinä oppisi luovuutta, Salo vastaa hymyillen. Lopuksi heitän kuulemani pahan väittämän; kepparit pitäisi kieltää yli 16 vuotiailta. Tytöt ovat selkeästi hämmästyneitä ja ehkä vähän loukkaantuneita. Vastaus on yksinkertainen. Voiko joku määrätä ikärajan mielikuvitukselle?

 

 

Hobbyhorse Revolution on hauska ja ajatuksia herättävä dokumentti yhteisöllisyydestä. Vanhimmat keppariharrastajat ovat yli 20 vuotiaita. Dokkari tulee ensi-iltaan 31.3.

 

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Tuffi Films, Playsson.net

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *