jessicamend

HIHS2015: Jessica Mendoza

JESSICA MENDOZA – 19 -VUOTIAANA MAAILMANCUPIN PALKINTOPALLILLE

 

Vasta 19 -vuotias brittiratsastajatar Jessica Mendoza teki lähes historiaa sijoittumalla maailmancupin osakilpailussa toiseksi, häviten niukasti Sveitsin Romain Duguetille 0,11 sekuntia. Jessican ratsuna maailmancupissa oli tamma Spirit T (Tornado – Carnival Drum), jota Jessica auliisti kehuu parhaaksi hevosekseen.

Jessica Mendoza on nuoresta iästään huolimatta kerännyt jo melkoiset kannukset kansainvälisillä esteradoilla. Hän aloitti ratsastuksen jo kolmevuotiaana ja ehti niittää mainetta poniratsastajana ollen muun muassa kaksi kertaa Brittien voittoisassa poniratsastajien EM-kultajoukkueessa. Hän on edustanut Iso-Britanniaa myös ponien Nations Cupissa ja ollut jo vuonna 2010 British Show Jumping Associationin ”Leading Pony Rider”. Ponivuosien päätyttyä Jessica siirtyi vähitellen hevosiin. Hänellä on parhaillaan yhdeksän eri-ikäistä estehevosta ratsastettavanaan. Helsingin maailmancupratsu Spirit T tuli Jessicalle pari vuotta sitten. Hevonen oli siihen mennessä kerännyt kokemusta 140 -tasolle asti, mutta siitä eteenpäin Jessica ja pieni tulinen tamma ovat kehittyneet yhdessä.

Kansainväliselle 160 -tasolle ja viiden tähden kisoihin on noustu vasta tänä vuonna. Heti ensimmäisessä maailmancupin osakilpailussa Leipzigissa tammikuussa 2015 tuli sijoitus. Sen jälkeen Jessica on kerännyt sijoituksia muun muassa nations cupissa, Arezzossa, Estorilissa ja Global Champions Tourin osakilpailuissa. Jessican kaksi muuta kansainvälisen tason hevosta ovat selle francais –ruuna Sam de Bacon (Kashmir van Schuttershof – Vlan De Vergoignan) sekä BWP-ruuna Ramori de Belle Vue (Mozart Des Hayettes – Capricieux Des Six Censes), jotka olivat myös mukana Helsingissä.

Maailmancupin osakilpailun jälkeen Jessica huokuu tervettä itseluottamusta ja kehuu yhteistyötä ratsunsa kanssa. Kovassa seurassa hän ei varsinaisesti odottanut huippumenestystä, mutta puhtaan perusradan jälkeen tiesi kaiken olevan mahdollista. Kysyin Jessicalta, miten hän valmistautui uusintaan ja tiesikö hän tilannetta ja muiden tuloksia uusinnan aikana.

”Tavoite oli lähinnä ratsastaa nopea rata ja tiukat tiet”, Jessica toteaa. ”Muiden tuloksista minulla ei ollut mitään tietoa. Johtopaikasta sain tietää radan jälkeen, mutta en aktiivisesti seurannut muiden jäljellä olevien ratsastajien ratoja.” Romain Duquet ohitti Mendozan tuloslistalla uusinnan loppupuolella. Kakkostila joka tapauksessa selvästi tyydyttää nuorta ratsastajaa.

 

hihs2-1024x857
Mendoza kiitteli Helsingin radan pohjaa.

 

Mendoza kehuu myös Helsingin kisajärjestelyjä. Radat ovat olleet reiluja ja hevosille sopivia. Verryttelualue on ollut sopivan iso, mikä on tärkeää hänen hevoselleen. Jessica mainitsee erityisesti, että Spirit T tuntui pitävän paljon Helsingissä käytetyn radan pohjasta.

Kerron Jessicalle, että katsomossa kuullun perusteella hän vaikutti olevan yleisön selviä suosikkeja ja hänen menestyksensä tuntui inspiroivan varsinkin nuorempia ratsastajia katsomossa. Mendoza vaikuttaa ilahtuneelta, mutta selvästi myös hieman hämmästyneeltä. Hän on tottunut olemaan suosikki Iso-Britanniassa, mutta yleisön vilpitön kannustus ja ihailu myös Pohjoismaissa on ollut pieni yllätys. Hyvät kokemukset Helsingistä houkuttelevat palaamaan tänne mahdollisesti myös ensi vuonna uudestaan.

Mihin tie vie Helsingistä? Edessä on ainakin maailmancupin osakilpailuita ja Global Champions Touria. Enemmän, kuin tiettyjä kilpailuja Jessica odottaa kuitenkin kehittymistä Spirit T:n kanssa edelleen sekä myös muiden hevostensa nostamista vähitellen samalle tasolle. Nuoren naisen ei tarvitse tuntea oloaan ulkopuoliseksi miesvaltaisessa huippuratsastajien joukossa. Mendoza toteaa, että hänellä on paljon opittavaa muun muassa kokeneilta brittikollegoiltaan. Kuitenkaan ei ole ratkaisevaa, että kilpakumppaneista suurin osa on miespuolisia ja vielä selvästi vanhempia. Kisoissa keskitytään kuitenkin aina itse suoritukseen sekä omiin hevosiin.

 

[box type=”download”] Jessica Mendoza, 19, on yksi Ison-Britannian lahjakkaimmista nuorista esteratsastajista. Hän sijoittui Helsingin World Cup -osakilpailussa toiseksi. http://jessicamendoza.co.uk/[/box]

 

Teksti ja kuvat: Sanna S. / Playsson.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *