Hevosurheilun vedonlyönti Suomessa ja maailmalla

Hevosurheilun vedonlyönti Suomessa ja maailmalla

Hevosurheilu jakautuu moneen haaraan. Se käsittää muun muassa raviurheilun, ratsastuksen monet eri lajit sekä valjakkoajon ja laukkakilpailut, joista viimeisin on erittäin suosittu varsinkin Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Vedonlyönnin näkökulmasta taasen ykköspaikan ovat vieneet ravit Suomessa ja laukkakilpailut muualla maailmassa.

Netin monet vedonlyöntisivustot ovat yhtä lailla ottaneet hevosurheilun ystävät kiikareihinsa ja tarjoavat poikkeuksetta kattavan valikoiman monenlaista laukka- ja ravikilpailua, josta voit asettaa vetoja. Vedonlyönti vaatii kuitenkin kunnon lajitietämystä, jotta siinä menestyisi. Lisäksi varsinkin vedonlyöntibonukset voivat parantaa kokemusta antamalla käyttöön joko ilmaisvetoja, riskittömiä vetoja, vetobuustereita tai vaikkapa bonusrahaa. Seuraavaksi kerromme kuitenkin lähemmin hevosurheiluvedonlyönnistä ympäri maailmaa ja Suomessa.

 

Laukkakilpailut

Suomen ulkopuolella suositut laukkakilpailut ovat erittäin suuri hevosurheilulaji, jossa pyörii miljoonien eurojen summat. Itse kilpahevoset ovat huolellisesti koulutettuja, hoidettuja ja treenattuja. Parhaimpien hevosten arvo voi olla kymmeniä miljoonia euroja ja hyvän suvun omaavista varsoistakin maksetaan tähtitieteellisen suuria rahamääriä.

Laukkakilpailuja järjestetään kahdella tavalla: estekisana risuesteiden yli tai kilparadalla laukattavina kiitolaukkakilpailuina. Yleisimmät kilpahevosrodut ovat englannintäysiverinen, arabianhevoset, quarterhevoset ja angloarabit. Laukkakilpailuilla ei ole kattojärjestöä, joten kilpailujen säännöt vaihtelevat maittain. Samoin kilpahevosten rodut.

 

Kiitolaukkakilpailut

Soikealla radalla kisattavat kiitolaukkakilpailut pidetään joko nurmi- tai hiekkaradoilla. Ratojen pituus voi vaihdella kilometristä noin 4,5 kilometriin. Kilpailut ovat yleensä yhden päivän pituisia, mutta ne voivat olla myös koko viikonlopun kestäviä tapahtumia, joissa on useita lähtöjä. Kuuluisin kiitolaukkakilpailu Ascot Isossa-Britanniassa kestää jopa viisi päivää.

 

Risuestelaukkakilpailut

Tässä lajissa kilpaillaan erityisesti joissakin Euroopan maissa ja Uudessa-Seelannissa. Tunnetuin kilpailu käydään Liverpoolissa ja se on nimeltään Grand National. Radan esteet on yleensä tehty koivusta ja piikkihernepensaista ja niiden korkeus vaihtelee 1,1-1,4 metrin välillä.

 

Raviurheilu

Vedonlyönti on tärkeä osa raveja. Suomen lisäksi raveja ajetaan muissakin Pohjoismaissa ja joissakin Euroopan maissa sekä Pohjois-Amerikassa, jossa järjestetään perinteisten ravien sijaan peitsarikilpailuja.

Raveissa kilpailevat lämmin- ja kylmäveriset hevoset. Suomenhevonen ja monet muut pohjoismaiset kylmäveriset ovat menestyneitä ravurirotuja. Suuria kilpailuja ovat esimerkiksi Elitloppet Ruotsissa, Suomen Kuninkuusravit, Prix d’Amerique Yhdysvalloissa ja Lotteria Italiassa.

 

sporting-competition-776855_1920

 

Hevosurheilu vedonlyöntikohteena – miten lyödä vetoa?

Hevosurheiluvedonlyönnissä on lajista ja kilpailusta riippumatta kyse aina yhdestä ja samasta asiasta: veikata valitun hevosen tai hevosten sijoitus mahdollisimman tarkasti. Laukkakilpailujen sijaan Suomessa lyödään ahkerasti vetoa raveista, joka on myös erittäin seurattu urheilulaji televisiossa.

Täten vedonlyöjä löytää netistä valmiiksi paljon vinkkejä, ennusteita ja tietoa hevosista, lähdöistä ja ajajista kaikkiin ravikilpailuihin, joita järjestetään monia viikoittain. Laukkakilpailuista saadaan parhaiten tietoa sekä vinkkejä englanniksi, mutta viime aikoina myös suomalaiset ovat alkaneet kiinnostumaan siitä. Muunkin vedonlyönnin tavoin parhaiten menestyy silloin, jos omaa hyvän ymmärryksen lajista ja osallistujista. Joskus se voi vaatia tarkkaa hevosen kunnon, valmennuksen ja tilastojen analysointia.

 

Vetokohteita hevoskilpailuissa

Voittajaveto on yleisin vetotyyppi. Sitä seuraa sijoittajaveto, josta käytetään myös each-way-veto nimitystä. Tällöin veikkaat hevosen sijoittuvan kahden, kolmen tai neljän parhaan joukkoon.

Voittaja- ja sijoittajavetojen lisäksi voit yleensä veikata myös kahta ja kolmea sijoittunutta hevosta. Näistä käytetään nimitystä yhdistelmäveto. Lapulle voidaan lisätä myös useampi kuin kaksi tai kolme hevosta. Lisäksi hevosurheilu on suosittu laji vedonlyöntipörsseissä, jossa voit asettaa vetosi toisen käyttäjän veikkauksen puolesta tai vastaan.

 

Live-vedonlyönti hevosurheilusta

Live-vedonlyönti on käyttäjäystävällinen nettivedonlyöntitapa, joka löytyy jo lähes kaikilta vedonlyöntisivustoilta. Siinä seuraat kilpailua suorana lähetyksenä ja veikkaat kilpailutapahtumista keskittyjä vetokohteita. Kertoimet ovat monesti parempia kuin perinteisissä kohteissa.

 

Hevosurheilun suosio ei näytä laantuvan

Raveista on lyöty vetoa Suomessa jo useita vuosikymmeniä. Nykyään lajiin on lisätty myös montéa ja ponilähtöjä, jotka tuovat lisäviihdettä myös vedonlyöjälle. Hevosurheilu onkin vedonlyöjän kannalta yksi kiinnostavimmista, monipuolisimmista ja kannattavimmista lajeista.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus