Hevosurheilun seuranta harrastuksena

Hevosurheilun seuranta harrastuksena

Seuraatko jotain lajin niin aktiivisesti, että olet luonut sitä varten Excel-tilastoja? Vai oletko vielä vanhan sukupolven ruutuvihkoseuraaja? Joka tapauksessa hevosurheilua, hevosia ja ohjastajia voi hyvinkin seurata harrastuksena ja siinä sivussa pelata satunnaisesti totopelejä, vaiko?

 

Veikkaus ja kaikki muut kohteet

Veikkauksella voi pelata Toto75-, Toto64-, Toto65- ja Toto4-pelejä sekä Ruotsin totokohteita, mutta joillekin peliharrastajille tärkeintä on itsensä voittaminen ja taulukot. Voi esimerkiksi valita kymmenen ohjastajaa ja seurata näiden menestystä tai 10 ravuria ja niiden menestystä. Aina kun näillä on oikeasti mahdollisuuksia voittaa ja voi sitten lyödä oikeasta rahaa kiinni, niin on parempi laittaa kerralla vähän enemmän, kuin perus totoriviin.

Ja välillä kun pelailee, tulee tarpeen pelata aivan jotain muuta. Silloin allivideoslots.com auttaa löytämään kenties aivan jotain uutta ja aiemmin kokeilematonta. Hevosten, ravien pariin ja tilastomatematiikkaan voi aina palata takaisin, mutta välillä on kiva pelailla ja lueskella kaikkea muutakin.

 

Kuka, mikä, missä ja milloin

Jos esimerkiksi itse alkaisin nyt seurata totoja taas hieman enemmän, niin saattaisin valita ohjastajista seurattaviksi Jorma Kontion, E.Holopaisen, V-P. Toivaisen, N-J. Korpikosken ja J .Kiveisen. Nämä valitut ilman mitään sen suurempaa syytä. Ravureista taasen voisin valikoida vaikka Combatant Motionin, Lemon Breezerin, Luxorious Lordin, Westcoast Victorian ja Callela Kailashin. Nämäkin ravurit on valittu tähän vain sattumalta, ilman sen suurempia analyysejä tai todellisuuspohjaa.

Idea kuitenkin on, että valitsemalla omasta mielestään mielenkiintoisia henkilöitä ja mielenkiintoisia ravureita, saa hyvän syyn seurata raviurheilua. Siinä sivussa tekee siitä harrastuksen, josta voi olla myös rahallista iloa jossain vaiheessa. Kunhan vain muistaa, että rahapeleissä on aina pidettävä jalat maassa ja järki pelissä.

Esimerkiksi yllä valituista hevosista Lemon Breezer on 7-vuotias tamma, jota valmentaa Taija Mäki-Mustapää ja hevosen kotipaikka on Kuortane. Startteja tammalla on tätä kirjoitettaessa takanaan 74, joista voittoja on tullut 9, kakkostiloja 7 ja kolmansia sijoja 10 kappaletta. Voittosummaa se on ehtinyt kerryttää reilut 27 000 euroa.

Vastaavasti, kun alkaa seurata ohjastajia, voi löytää menestyvän kaverin, jonka otteita on sitten kiva seurata. Kuten Hannu Torvinen, josta YLE teki jutunkin. Lähtöjä Hannulla on takana yli 1 300 ja voittoja 159.

 

IMG_0403-2
Seuraamalla mielenkiintoisia henkilöitä ja mielenkiintoisia ravureita, saa hyvän syyn seurata itse raviurheiluakin.

 

Harrastuksena ei hassumpi

Kun yleensäkin ajattelee harrastuksia, niiden tulisi toimia työn vastapainona ja tuskin monella totopelejä tai raveja seuraavalla on työpaikka raviradalla tai hevosten parissa. Voi olla jopa, ettei henkilö ole koskaan vielä edes käynyt raviradalla, saati koskenut hevoseen. Harrastuksen kautta pääsee tekemään monia asioita – tilastointia, matematiikkaa, pelaamista ja kenties sitten joku päivä myös jonkin seuratun hevosen tapaamisen. Mikä ettei?

Tärkeintä harrastamisessa on saada ne ajatukset töistä muualla ja kehittää aivoille erilaista jumppaa. Toiset lähtevät lenkille, toiset lukevat kirjaa tai vaikka pelaavat pasianssia. Harrastus tulisi olla jokaisella aikuisilla, sillä sitä kautta saa sekä uusia ajatuksia, että parhaimmillaan myös uusia ystäviä.

 

Matkalla raviradalle

Jos ei ole koskaan käynyt raviradalla, mutta oman kodin kohtuullisen ajomatkan päässä on jokin Suomen isoista ravikeskuksista, kannatan jossakin isossa ravitapahtumassa käymistä. Niissä nimittäin käy kymmeniä tuhansia suomalaisia vuosittain. Et tiedä, minkälaista raveissa oikeastaan on, ennen kuin käyt itse paikan päällä. Jos saat vielä jonkun kaverin tai tutun mukaan, joka on aiemmin jo käynyt raveissa, hän voi toimia oppaana ja opastajana. Kyllä sinne raveihin voi yksinkin mennä, mutta helpointa se on silloin, kun on kaveri, joka on jo aiemmin käynyt tapahtumassa ja kyseisellä radalla. Sama minkä tahansa lajin kanssa. Kaverin kanssa toimintaa on helpompi ymmärtää ja voi kysellä eri asioita. Heti kun ymmärtää toiminnan ja säännöt, touhu muuttuu kiinnostavaksi.

Kilpailupäivänä on yleensä 9-13 lähtöä. Kaikissa lähdöissä kilpaillaan paitsi voitosta ja kunniasta, myös rahapalkinnoista. Lähdöissä jaettavat palkinnot näkyvät kunkin lähdön otsakkeen alla. Lähtöjen hevoset esitellään yleisölle n. 5 minuuttia ennen kilpailun starttia. Esittelyn jälkeen radalla saa juosta enää vain kyseiseen lähtöön osallistuvat hevoset.

Monelta vain kerran raveissa käyneiltä on kuultu kommentteja, että raviratojen pitäisi kehittää tapahtumia monipuolisemmiksi, aivan kuten Vermossa on tehtykin. Jos et ole aivan hardcore-ravifani, voi perusraviradan ohjelmatarjonta olla pahimmillaan odottelua ja päivä on tylsä.

 

Ravimenestyjä Suomi – tulevaisuus?

Suomalainen raviurheilu kaipaa kipeästi nuoria tekijöitä ja katselijoita mukaansa. Lisäksi tapahtumia pitää kehittää vastaamaan nykypäivän katselijoiden tarpeita ja odotuksia. Pelkkä ravitapahtuma ei enää pysty kilpailemaan muiden tapahtumien kanssa, etenkin, jos itse kilpailut voi katsoa kotoa televisiosta tai netistä suoratoistona. Monet ravialan tapahtumat, seminaarit ja keskustelut ovat tuoneet esille saman asian, mutta onko raviurheilu saanut otetta ongelmasta? Onko raveja oikeasti tehty mielenkiintoisemmiksi vai mitä pitäisi tehdä? Suomi on kuitenkin Euroopan mittapuulla menestynyt ravimaa ja meillä on osaamista, mutta onko jatkajia talleille ja koulutuksella?

 

Teksti: Kari Oksanen, kuvituskuvat: Alex Muurinen, Pixabay

 

Author Image
Kari Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *