Hevosaiheisia faktoja, joita et vielä tiennyt

Hevosaiheisia faktoja, joita et vielä tiennyt

Hevoset ovat upeita, kookkaita eläimiä, joita on käytetty ihmisten apuna jo historiallisen kauan. Hevosia on käytetty niin peltotöissä kuin ihmisten tai tavaroidenkin kuljetuksissa. Televisiosta seurataan ravi- ja estekisoja ja moni haaveilee hevosharrastuksesta jo lapsena. Hevoset ovat siis sinällään tuttuja eläimiä monelle. Mutta kuinka tuttuja ovat alla olevat faktat? Se selviää lukemalla.

Keräsimme alle sellaisia faktoja, joita suurin osa ei tiedä hevosista. Hevonen on eläin, josta ihminen voi oppia paljon. Hevosen omistaja oppii hevosen omistajuuden aikana lukemattomia uusia asioita. Tiedätkö montaa muuta eläintä, joihin liittyisi näin paljon erikoisuuksia?

 

horse-4114130_1280

 

Millainen on hyvä casino bonus? Sitä emme tässä kerro, vaan keskitymme näiden uljaiden eläinten erikoisiin faktoihin. Lue siis eteenpäin, niin lupaamme, että olet taas asteen verran viisaampi ja voit kertoa näistä tietenkin myös ystävillesi.

 

Ensimmäinen hevosen kloonaus vuonna 2003

Tiesitkö, että Italiassa kloonattiin haflingerinhevonen vuonna 2003? Kloonauksessa käytettiin hevosen ihosolusta saatua dna:ta ja näin saatiin maailman ensimmäinen kloonattu hevonen. Itse kloonaus tapahtui Italian Cremonassa sijaitsevassa laboratoriossa.

Kloonattuja hevosia on sittemmin käytetty esimerkiksi poolopeleissä. Kloonattujen hevosten käyttö sallittiinkin kyseiseen käyttöön vuonna 2013.

 

Hevonen ei pysty oksentamaan

Hevosella ei yksinkertaisesti ole vatsan yläpuolella lihasta, joka voisi hallita kakomisrefleksiä. Tästä syystä hevonen ei kykene oksentamaan. Niinpä kaikki sen syömä voi kulkeutua vain eteenpäin. Hevosen ruokatorvi on kiinnittynyt sen mahalaukkuun terävässä kulmassa ja niiden välisen sulkijalihaksen ei ole mahdollista toimia siten, että hevonen voi oksentaa. Toki on tavattu hevosia, jotka ovat onnistuneet oksentamisessa, mutta yleensä tämä ei ole mahdollista.

 

Hevosen jalat eivät voi paleltua

Hevosten jalkojen ei ole mahdollista paleltua. Hevonen voi siis seistä lumessa vaivatta, ilman vaaraa jalkojen paleltumisesta. Tästä on erityisesti hyötyä silloin, kun halutaan ratsastaa talvella. Ja kuvittelepa talvella metsätöissä työskentelevää hevosta. Sitä ei lumi haittaa. Toki nykyään metsätöissä käytetään harvemmin hevosia, mutta sitä kuitenkin harrastetaan jonkin verran edelleen.

 

horse-3788601_1280

 

Hevosella on superhyvä tuntoaisti

Tiesitkö, että hevosella on niin hyvä ja herkkä tuntoaisti, että se tuntee jopa hyttysen ja kärpäsen laskeutumisen? Niinpä hevosen käsittelyssä tulisi aina tiedostaa, että se kyllä tuntee hellimmätkin otteet. Hevosen tuntoaisti on herkin sen päässä ja turvassa. Hevosen turvassa on erityisiä tuntokarvoja, joiden avulla hevonen erottaa eri ruoka-aineita toisistaan. Näitä karvoja ei saisikaan koskaan leikata pois.

 

Hevoset pitävät klassisesta musiikista

Hevoset pitävät erityisesti klassisesta musiikista. Kyseinen musiikki nimittäin rauhoittaa hevosia. Klassista musiikkia kannattaakin soittaa hevosille silloin, kun ne joutuvat olemaan jostain syystä jännittävässä tilanteessa. Vastaavasti rock- tai jazz-musiikki hermostuttavat hevosia.

Klassisessa musiikissa on tyypillisesti lyhyitä melodioita vahvoja rytmikuvioita, joista hevoset pitävät. Hevoset keskittyvät musiikissa lähinnä siitä tulevaan vibraatioon, ei niinkään sanoihin, kuten me ihmiset. Hevosille voi hyvin soittaa samaa kappaletta repeatilla eivätkä ne tylsisty.

Musiikilla on siis taianomainen vaikutus niin ihmisiin kuin eläimiinkin. Netissä on mukava käydä katselemassa videoita, joissa hevosille soitetaan musiikkia. Hevoset silmin nähden viihtyvät musiikin parissa.

 

Hevonen ei voi hengittää suun kautta

Hevoset hengittävät aina turvan kautta. Tämä johtuu siitä syystä, että ne eivät voi hengittää suun kautta. Hevonen hengittää siis sieraimillaan jopa juostessaan. Tästä syystä hevosen hengitysteitä ei saisi koskaan peittää. Lisäksi laskettaessa hevosen hengitystiheyttä, tulisi se laskea esimerkiksi asettamalla käsi hevosen sieraimen eteen.

 

Hevosen korvassa on peräti 16 lihasta

Hevonen voi liikutella korviaan 16 lihasten voimin. Se tarvitseekin tätä taitoa, sillä hevonen ilmaisee monia tunteitaan juuri korvien avulla. Hevonen esimerkiksi kääntää korvansa nopeasti eteenpäin havaitessaan mahdollisen vaaran. Korvat kääntyvät myös taaksepäin. Tällöin hevonen kuuntelee takaapäin kuuluvia ääniä. Mikäli hevonen kääntää ratsastuksen aikana korvat taaksepäin, se kuuntelee ratsastajansa antamia ohjeita.

Hevoset ovat kiehtovia jättiläisiä, joilla on sellaisia erikoispiirteitä, jotka tulevat monelle aivan yllätyksenä. Eipä sitä ensimmäiseksi osaisi ajatellakaan, että jokin eläin pysty hengittämään vain nenänsä kautta. Saati, että jalat eivät voisi paleltua kylmällä. Hevosissa on jotain sellaista mystistä, joka vetää puoleensa niin lapsia kuin aikuisiakin. Hevoset ovatkin monelle rakas harrastus tai jopa elämäntapa.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Vierailija