IMG_1727

GluShu – kengitys ilman nauloja

Ruotsissa jo enemmän suosiota saanut hevosten GluShu -liimakenkä herättää ihmetystä ja on nyt rantautunut myös Suomeen. Hollantilainen GluShu -keksintö antaa hevoselle luonnollisen ja kaviomekanismia tukevan ”kengityksen” ilman kaviota haurastavaa naulausta. Kengät on valmistettu alumiinirenkaasta, jota ympäröi joustava kumi. Kumi mukailee kaviota tarjoten myös iskunvaimennuksen.

GluShun on todettu sopivan hyvin kaviokuumeisille ja niille hevosille, joiden kaviomekanismi on huonontunut. Näihin kuuluvat mm. nivelvaivaiset sekä kavionrustonluutumistapaukset. Koska kenkä liimataan kavioon, se on turvallinen vaihtoehto vakavasti naulauspelkoisille. GluShu -liimakenkään saa neljä hokkia, joten normaalisti kengättömätkin voivat saada talvella nastat alle. GluShu -kengistä pystyy myös muokkaamaan varsan korjauskengät.

Oikea GluShu valitaan mittataulukon mukaan. GluShuta pystyy kevyesti takomalla muokaamaan 0,5-10 mm joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Silloin tulee huomioida, että liimakengän kannat ovat edelleen säteen leveimmällä kohdalla. Ylimääräisen liimakengän voi lyhentää kannoilta pienellä sahalla ja hioa takaisin pyöreäksi. GluShun kuuluu olla vähän napakka ja pysyä kaviossa ilman liimaakin hölskymättä. Liimaaminen on helppoa ja hevosen omistaja voi tehdä sen itsekin. Liiman ja kenkien lisäksi tarvitaan sekoitinpillejä, kumihanskoja ja silikonipyssyn. Kavio vuollaan normaalisti ja sitä karheutetaan kevyesti raspilla. Kavion täytyy olla ehdottoman kuiva ja puhdas. Liiman pitää olla kädenlämpöistä, joten sen voi laittaa hetkeksi esimerkiksi kuumaan veteen.

 

IMG_1744-1024x683
Liimakenkä säästää hevosen kavion lisäksi kengittäjän fysiikkaa.

Liimaa pursotetaan kengän sisäpuolelle ja liimakenkä asetetaan ripeästi kavioon. Varmista, että kenkä on suorassa ja paina kenkää kaviota vasten joitakin sekunteja. Liima kuivuu parissa minuutissa ja kun se on varmasti kuivunut, voi kengän sivuläppiä raottaa varovasti kaviokoukulla ja lisätä liimaa kengän ja läpän väliin. Kengän ei tarvitse olla symmetrinen kavion kanssa, sillä liima paikkaa mm. lohkeamia. Liimakenkien kiinnityksen jälkeen hevosen kannattaa olla sisällä seuraavan tunnin ajan. Täyden liimaustehon se saavuttaa vuorokaudessa.

Liima on sitkeää ja oikein laitettuna GluShu pysyy kaviossa normaalin kengitysvälin, eli 6-10 viikkoa. Kenkiä liimatessa kannattaa käyttää hanskoja, sillä liima tarttuu helposti ja voi ärsyttää paljasta ihoa. GluShut kestävät myös menossa mukana mudassa, vedessä ja pakkasessa. Liimakengät on helppo irroittaa tarvittaessa itsekin kaviosta purkuraudalla ja puunuijalla. Kengät on uudelleen käytettävissä niin kauan, kuin ne näyttävät hyvältä, ovat ehjät ja sisällä oleva alumiini ei ole tullut kulutuksessa näkyviin. Kaviokuumeiselle kivuton ratkaisu voi olla GluShu -kenkä orsi- tai umpipohjallisella. Lisätukea ja iskunvaimennusta saadaan pursottamalla Glue-U Shufill pehmikettä. Liimakengästä voidaan leikata etuläppä pois, jotta kavio pyörähtää helpommin alta.

Näin kengittäjänä GluShu on mielestäni nopea ja helppo vaihtoehto. Se säästää hevosen kavion lisäksi kengittäjän fysiikkaa. Liimakenkien hinta vaihtelee kengittäjän työn mukaan, keskimääräinen hinta GluShu -parille on n. 35 euroa. Tämä artikkeli julkaistu alunperin Riders Magazinen numerossa 3/2018.

Lisätiedot: www.glushu.fi

 

GluShu -tuotteet:

– etu- ja takajalan GluShut
– korokepohjalliset
– orsi- ja umpipohjallinen
– Glue-U Shufill -kaviontäyteaine
– sekoitinpilli
– Glue-U Shufix -liimaa
– Glue-U Shufill -pehmikeaine

 

Teksti ja kuvat: Alex Muurinen

 

2 thoughts on “GluShu – kengitys ilman nauloja

  1. Moikka! GluShun koko loppuu 4:seen, ellei mittataulukko anna muuta osviittaa kokoa tuijottamatta. Kilpailevien merkkien kokoskaalasta en valitettavasti osaa sanoa.

  2. Hei löytyykö näitä isompaa kokoa? Ratsukenkä 6 tarvisi tälläset mutta en saanut glushu -sivuilta vastausta onko niitä näin isoille lainkaan?😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry työkalupalkkiin