horse-3165771_1280

George Morris hyllytetty USA:ssa

Alkuviikosta Suomeenkin kantautui uutinen, jonka mukaan suosittu yhdysvaltalainen olympiaratsastaja ja valmentaja George Morris on hyllytetty epäiltynä alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalisesta teosta. Tapauksesta uutisoi alun perin yhdysvaltalainen The Chronicle of the Horse. Morris oli lisätty SafeSport-sivuston sekä Yhdysvaltain ratsastajainliiton omalle pysyvästi hyllytettyjen listalle. Käsittely on vielä kesken ja Morris voi valittaa päätöksestä. Morris mainitsee lausunnossaan, että on järkyttynyt hyllyttämisestään. Väitettyjen tapahtumien kerrotaan sijoittuneen vuosien 1968-1972 välille. – Olen omistanut elämäni kilparatsastukselle sekä tulevaisuuden ratsastajien kehittämiselle. Syytökset, että olisin käytökselläni vahingoittanut yksilöityä ratsastajaa, ratsastusyhteisöä tai rakastamaani lajia ovat valheellisia, Morris toteaa. – Ymmärrän yhteisön sitoutumista ja halua turvata ratsastajia, jotka tarvitsevat ohjausta sekä rohkaisua. Sitä olen tarjonnut yli 50 vuoden ajan, hän lisää. Morris toimi Yhdysvaltain estejoukkueen johtajana vuosina 2005-2013 sekä vielä vuoden 2016 Brasilian olympialaisissa.

 

Näyttökuva-2019-08-08-kello-22.51.21
The U.S. Center for SafeSport on keskus, jonka tehtävänä on pitää urheilijat turvassa mm. häirinnältä sekä kiusaamiselta.

 

SafeSportin edustaja Kira Wilson selitti tilannetta tiedotteessa. – Kun keskuksemme päättää aloittaa tutkinnan, vastaajalla on viisi päivää aikaa pyytää riippumatonta tahoa mukaan selvitykseen. Jokainen antaa oman avoimen lausuntonsa, toimittaa todistajat sekä esittää todisteet ja antavat loppulausumat. On keskuksen taakkana todistaa, että väärinkäytöksiä on tapahtunut. Tapausten käsittelyyn kuluu yleensä puolitoista kuukautta, Wilson sanoo. Morriksen tapauksesta SafeSportin keskus ei halua antaa tarkempia yksityiskohtia.

Sääntöjen mukaan FEI:llä on velvollisuus informoida maakohtaisia liittoja, mikäli sen piirissä on tämän tyyppisiä epäilyjä. Morris ei kuitenkaan ole enää tekemisissä FEI:n kanssa. Heidän tietokannassaan Morris on merkitty entiseksi urheilijaksi ja myös siten ns. hyllytetyksi. Hevosharrastajat ympäri maailman ovat olleet epäuskoisia uutisen suhteen. Sosiaalisessa mediassa on herätty puolustuskannalle Morriksen suhteen ja moni ihmetteleekin prosessin etenemistä sekä aikaa, joka väitetystä tapauksesta on kulunut. Toisten mielestä mitään noitajahtia ei ole käynnistetty, sillä tämän kaltaisia huhuja on liikkunut jo pitkään. – Tätä kutsutaan vastuun kantamiseksi teoistaan. Toimista, jotka ovat vahingoittaneet nuoren elämää pysyvästi, kuului eräs mielipide.

George Morriksen tapaus on siis auki ja käsittelyn päätöstä joudutaan odottamaan vielä tovi. Morriksen oli tarkoitus pitää valmennusklinikka Harjun oppimiskeskuksessa elokuun lopulla, mutta järjestäjät päättivät perua tilaisuuden vedoten toistaiseksi epäselvään tilanteeseen. – Perumalla tämän klinikan haluamme viestittää, ettemme hyväksy tämän kaltaista toimintaa, kerrotaan järjestävän tahon julkaisussa.

 

Näyttökuva-2019-08-08-kello-23.29.33

edit. 9.8. klo 13.42 Epäillyn teon termiä päivitetty.

 

Käännösteksti: Penina Peltonen, kuvituskuva: Pixabay, kuvakaappaukset: SafeSport.org, Facebook

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *