Euroopan viimeiset villihevoset Unkarin pustalla

Euroopan viimeiset villihevoset Unkarin pustalla

Noin 25 vuotta sitten luonnonsuojelijat saivat luvan tuoda sukupuuton partaalla olleen villihevosen, przewalskinhevosen, vuonna 1973 perustettuun Hortobágyn luonnonpuistoon Unkariin. Hortobágy on osa Unkarin pustaa, mikä tarkoittaa laajaa ja tasaista ruohoaluetta eli aroa. Vuodesta 1979 puistoalue on ollut Unescon maailmanperintökohde ainutlaatuisten luontoarvojensa ansiosta. 

Luonnonpuiston alueella on suolavedestä koostuvia soita sekä tavallisia kosteikkoja ja ruohikkoalueita. Alueen halki virtaa lähes tuhatkilometrinen Tiszajoki, joka yhdistyy lopulta Tonavaan. Alue on sopivaa luontoa karuihin oloihin tottuneelle ja villille przewalskinhevoselle. Tuulen pieksentä avoimella arolla ja lämpötilojen suuri vaihtelu vuodenaikojen vaihtuessa eivät sitä haittaa. Kovinkaan moni ei ollut valmis veikkaamaan villihevosen selviämisen mahdollisuuksien puolesta. Parempia voittomahdollisuuksia löytyy hevosurheilua tarjoavilta vedonlyöntisivustoilta, kuten esimerkiksi nopeampi.com sivustolta, kuin lyömällä vetoa villihevosen luontoon palauttamisen onnistumisen puolesta. Epäilijät olivat kuitenkin väärässä. Villi przewalskinhevonen elää ja voi hyvin Hortobágyn luonnonpuiston alueella omillaan ja löytää tarvitsemansa ruoan. Alun perin muutaman yksilön ryhmä on kasvanut nykyään yli kolmensadan villihevosen laumaksi eläen rauhaisaa yhteiseloa alueen muun luonnon ja poikkeuksellisen suuren linnuston kanssa. 

 

Przewalskinhevonen ja Hortobágyn luonnonpuisto

Przewalskinhevosella on useita kutsumanimiä. Siihen viitataan myös nimillä aasian-, mongolian- ja euraasianvillihevonen. Laji on kotoisin Mongolian seuduilta ja polveutuu esihistoriallisista villihevosista. Se on elänyt Mongolian aroilla niin kauan kuin ihmisen dokumentoima historia hevosen taustoja tuntee, eikä se polveudu mistään nykyisistä kesytetyistä hevosroduista. 

Przewalskinhevonen on vankkarakenteinen ja säkäkorkeus aikuisella yksilöllä on 120 – 140 cm. Kaviot ja pää ovat suurehkot hevosen kokoon nähden ja harja on tiukasti pystyssä. Przewalskinhevosta ei ole koskaan kesytetty, sillä sen luonne poikkeaa muista nykyisistä kesytetyistä hevoslajeista. Se on villimpi luonteeltaan eikä kesyttäminen siten onnistu. Hevosta voikin Unkarin Hortobágyn luonnossuojelualueen ohella ihailla lähinnä eläintarhoissa. Yksi vaihtoehto on lähteä Ukrainan Prypjatin kaupungin liepeille, jossa muutamia kymmeniä przewalskinhevosia voi nähdä Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden tyhjentämällä alueella villeinä laiduntamassa. 

Helpoin ja turvallisin tapa yrittää nähdä näitä villihevosia on kuitenkin Hortobágyn luonnonpuiston safariajelu. Kyllä, keskellä Eurooppakin voi osallistua villieläinsafarille. Safariajelut lähtevät tunnin välein ja luonnonpuiston verkkosivuilla kerrotaan puolen tunnin mittaiselle ja noin viiden euron hintaiselle safariajelulle osallistumisen onnistuvan helposti paikan päällä ilmoittautumalla. Ajeluita järjestetään jatkuvasti säävarauksella. Ja tietysti mahdollisuudet nähdä przewalskinhevosia safariajelun aikana riippuvat täysin tuurista, villieläimiä kun ovat.

 

przewalski-horses-3414202_960_720

 

Hortobágyn luonnonpuiston muuta eläimistöä

Euroopan ainoa luonnonpuisto, jossa jykeviä, karuihin oloihin tottuneita ja nykyisistä kesytetyistä hevosroduista poikkeavia villihevosia voi nähdä, sijaitsee itäisessä Unkarissa. Hortobágyn luonnonpuisto on tärkeä eurooppalainen suojelukohde, jota on myös Euroopan Unionin myöntämällä tukirahalla ylläpidetty. Mikäli lintujen bongaus kuuluu omiin mielenkiinnon kohteisiin, tarjoaa Hortobágy mahdollisuuden bongata massiivisen kokoisia jalohaikaroita, kotkia, tundrahanhia, kahlaajalintuja sekä satoja muita lajeja, jotka toisinaan lentävät tuhansien lintujen spektaakkelimaisissa muodostelmissa. Lintuja alueelle houkuttelevat kosteikot sekä suojelualueelle jääneet ja villiintyneet runsaslukuiset kalankasvatuslammet, joissa nykyään ihmisten sijaan kalastavat vesilinnut. Toisinaan villejä przewalskinhevosia voi nähdä polskimassa ja vilvoittelemassa näissä altaissa kuumina kesäpäivinä.

Villihevosten ja lintujen ohella luonnonpuiston yksi erikoisuus on alkuhärkä, jonka voi nähdä rauhallisesti laiduntamassa alueella. Kyseessä on lehmien esi-isä, joka käytännössä ehti jo kuolla sukupuuttoon. Tutkijoiden toimesta on kuitenkin onnistuttu jalostamaan geeniperimältään alkuperäisen alkuhärän kanssa yhtenevä alkuhärkärotu risteyttämällä alkuhärkämäisiä lehmiä. Jalostuksen lopputulosta voi ihmetellä luonnonpuistossa liikkuessaan. Tarkkasilmäinen voi myös nähdä vilaukselta villin eurooppalaisen metsäkissan, hillerin tai ketun. Kaikkia liikkuu ja elää luonnonpuiston alueella runsaasti.  

 

Yhteenveto

Unkarin matkailusta ei ensimmäisenä tule mieleen villieläinsafari, jonka aikana voi nähdä lauman lähes sukupuuttoon kuolleita villejä przewalskinhevosia. Hortobágy on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen luontokohde, joka tarjoaa mahdollisuuden nähdä aitoja luonnonvaraisia villihevosia elämässä luonnollisessa elinympäristössään.

 

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Toimitus