Erot kilpahevosten varusteissa

Erot kilpahevosten varusteissa

Suositut hevosurheilulajit jakautuvat vahvasti eri puolilla maailmaa. Ehdoton ykkönen kilpalajeissa on laukkaurheilu, joka on iso liiketoiminnan muoto esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Australiassa. Meitä lähimpänä laukkakilpailuita järjestetään Ruotsissa.

Muilta osin Euroopassa ovat ravikilpailut suurempi tekijä vaikkapa vedonlyönnin suhteen. Raviurheiluun ovat erityisesti keskittyneet Skandinaaviset maat sekä Ranska ja Italia. Erilaisia kohteita hevoskilpailuihin löytyy muun muassa Nettikasinot360.com -sivuston listauksesta. Sekä ravi- että laukkakilpailuiden kohteet kiinnostavat monia harrastajia, mutta niissä menestymiseen tarvitsee tiettyä tietoa ja taitoa. 

Nimikin jo kertoo, että laukka- ja raviurheilussa kilpailevat hevoset kisaavat eri askellajeissa. Tämän lisäksi laukkakilpailuissa kuski on hevosen selässä, kun taas raveissa hevosta ajetaan kärryiltä. Poikkeuksena raviratsastus, eli monté, jossa ravilähtö suoritetaan ratsain. Näiden ohella on tietysti eroja muussakin varustuksessa, vaikka loppupelissä kummassakin lajissa on tarkoitus saada hevonen liikkumaan halutussa askellajissa mahdollisimman lujaa. Laukkalähdöissä hevoset lähtevät usein matkaan suljetuista lähtökopeista, ravikilpailuissa taas auton perästä tai voltilta.


Kuskien varusteet

Toki myös yhtäläisyyksiä on, kuten kuskien varustuksessa. Kilpa-asu ja kypärä on tietyissä väreissä, josta kuskin tunnistaa kauempaakin. Jokaisella kuskilla on oma väritys, joka mainitaan käsioppaassakin. Laukkahevosen kuskin, jockeyn, suoritus on huomattavasti ravikuskin suoritusta fyysisempi, sillä jockeyn tehtävänä on pysyä selässä mahdollisimman kevyenä. Tämä tarkoittaa jalkojen varassa oloa, jolloin rasitus tulee polville. Kunnolliset, tukevat saappaat ovat olennaiset. Ravikuskeilla on käytössä lyhyempi vartiset kengät.

Koska laukkahevosella on selässään jockey, tulee muuta painoa olla mahdollisimman vähän. Kilpasatula painaa noin 1-4 kg ja jockey tuo kilpailuun mukanaan oman satulan, joka kompensoi kuskin painoa. Jalustimet ovat kevyttä materiaalia, alumiinia, lasikuitua tai jopa titaania. Jalustinhihnojen tulee olla normaaleja kestävämmät. Satulahuovat saattavat kertoa hevosen lähtönumeroa, eli punainen on numero 1 ja niin edelleen. Näin vedonlyöjät pystyvät seuraamaan hevosia. Ravikilpailuissa taas hevosen silanumeron väri kertoo lähdön numeron.

 

horse-2667502_1280-1024x682


Suitsitus

Molempien lajien hevosilla on lisäksi käytössä silmälaput, tosin hieman eri tyyliset. Ravihevosilla laput ovat erikseen suitsiin kiinnitettävät, kun taas laukkahevosilla ne ovat kiinni päähupussa. Silmälappuja käytetään keskittymiseen, mutta laukkalähdöissä ne myös ehkäisevät auringon häikäisemistä. Ravihevosilla on huomattavasti enemmän varusteita, joka tuntuu hullulta, sillä kuitenkin molemmissa lajeissa on tarkoituksena mennä mahdollisimman lujaa. Ravisuitsissa on esimerkiksi erillisiä himmentimiä, sekkejä ja apuaisojen kiinnitykset.

Kuolaimilla ei järin montaa tarkoitusta ole kummassakaan lajissa, jos verrataan esimerkiksi koulu- tai esteratsastukseen. Kuolainten tehtävänä on pitää hevonen reitillä, kääntää tai hidastaa ja pysäyttää. Kuolaimen vahvuus riippuu siitä, kuinka paljon hevonen tarvitsee kontrollia. Laukkahevosilla suosittuja malleja ovat perinteiset D-renkailla olevat kuolaimet tai nivelkuolain. Ravipuolella tyypillisiä kuolaimia ovat suorat ravikuolaimet ja siihen yhdistetty obersekin kitarauta.


Suojat ja muut varusteet

Ravihevosilla eri jalkasuojat ovat hyvinkin käytettyjä. Mitä vähemmän hevonen itseään kolhii, sitä vähemmän se on sairaslomalla ja lähtee mielellään lenkille. Tavallisten säärisuojien ohella käytössä ovat nahkaiset, muoviset tai kumiset polvisuojat, kavioita suojaavat putsit, kainalosuojat jne. Kaikkien tarkoituksena on ennaltaehkäistä hankaumia ja ns. hivuttamista, jossa jalat osuvat yhteen tai hevonen potkii itseään takajaloilla etujalkoihin. Laukkaratsuilla vauhti on paljon lujempi, joten suojien tulee pysyä paikallaan ja kiinni. 

Useimmat näistä hevosista eivät käytä mitään suojia kilpaillessaan, mutta muuten niillä suositaan elastisia pinteleitä. Kuitenkin pinteleiden käyttö on kaiken kaikkiaan vähäistä, sillä yleisesti uskotaan, että laukkaurheilussa suojat hidastavat hevosen vauhtia. Oletuksena on, ettei suojitettu tai pintelöity jalka taivu nivelistään yhtä hyvin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.


Lähteet: Thehorse.com, Horseracingsense.com

Kuvituskuvat: Pixabay

 

Author Image
Penina Peltonen