Dramaattiset esteratsastuksen SM-kilpailut Seinäjoella

Dramaattiset esteratsastuksen SM-kilpailut Seinäjoella

Esteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailut Seinäjoella keskeytettiin vakavan onnettomuuden johdosta, kertoo SRL:n tiedote. Viime vuoden mestaruutta puolustavan Ville Kulkkaan hevonen Nepton loukkaantui epäonnistuneessa hypyssä ja kaatui laskeutumisen jälkeen. Loukkaantunut hevonen sai heti ensiapua kilpailun eläinlääkäriltä ja paikalla olleelta FEI:n eläinlääkäriltä. Se lopetettiin pian kilpailupaikalla inhimillisistä syistä.

Nepton oli 11-vuotias FWB-ruuna, Kulkkaan oma kasvatti, ja jonka hän on itse kouluttanut tälle tasolle. – Koko tiimimme on järkyttynyt. Nepton on kotona syntynyt ja 11 vuotta tässä ollut. – En ihan tiedä, mitä tapahtui. Se hyppäsi todella hyvin ja tuli hyvin sisään sarjan ensimmäiselle osalle. Siinä oli hyvin tilaa ottaa kaksi laukka-askelta, mutta jostain syystä se arvioi tilanteen väärin ja lähti askelta aikaisemmin, tilanteesta erittäin järkyttynyt, lihasvammoilla selvinnyt Kulkas kertoo.

Kilpailu keskeytettiin ratsastajien, tuomariston ja Ratsastajainliiton edustajien yhteispäätöksellä kunnioituksesta Neptonia, Kulkkaan perhettä ja kilpahevosia kohtaan. Ratsastajainliitto ottaa osaa menetykseen.

Jakamatta jääneiden SM-mitalien ja junioreiden vielä jäljellä olleen finaalin kohtalosta päätetään Ratsastajainliiton hallituksen kokouksessa. Siitä tiedotetaan alkuviikosta.

 

Daniela-Simola-Vodka-Star-este-SM-2021-kuva-SRL-Hanna-Heinonen

 

Daniela Simolalle nuorten SM-kultaa

Ennen dramaattista onnettomuutta, vasta 16-vuotias Daniela Simola nappasi kultaa ensimmäisissä nuorten SM-kilpailuissaan. Vielä juniori-ikäinen Simola halusi haastaa itseään ja valitsi astetta vaativamman sarjan, jossa estekorkeus on aina 145-tasolla. – Ihan uskomaton fiilis. Koska nuoret hyppäävät isompaa, tuntui fiksulta hypätä sillä tasolla. Saan näin enemmän kokemusta, ensi kaudella junioreiden EM-kilpailuihin tähtäävä Simola kertoo.

Simola ratsasti kylmän viileästi myös finaalipäivän molemmat kierrokset, eikä päästänyt muita edelleen. – Ennen viimeistä päivää vähän jännitti, mutta kun pääsin ratsastamaan, se unohtui. Viimeisellä kierroksella tein parhaani ja luotin hevoseen.

Vodka Star on tullut ratsastajalle tämän vuoden alussa Maiju Mallatin valitsemana, videon perusteella. Naantalilaista ratsukkoa valmentavat Miia Loponen ja Aki Ylänne. Hevosperheen viikonloppu oli täydellinen, sillä pikkusisko Mathilda voitti lauantaina ponien Suomen mestaruuden.

Nuorten hopeaa voitti Liida Lehtonen ja Cedrick. Lehtonen, 21, kilpaili viimeistä vuottaan nuorissa, eikä suunnitelmissa ollut palata Seinäjoelta kotiin Kausalaan ilman mitalia. – Ajattelin, että suutun, jos en saa täältä mitalia. Olen todella tyytyväinen, hän hymyilee pilke silmäkulmassa. Lehtonen voitti ensimmäisen mitalinsa ja SM-kisat ovat hänelle vasta uran toiset. Ennen Seinäjokea hän kilpaili nuorten EM-kilpailuissa Portugalissa. – Nämä ovat ensimmäiset kilpailut EM-kisojen jälkeen, joten olen vähän huono arvioimaan SM-ratojen teknisyyttä. Radat olivat mielestäni sopivat tälle tasolle.

Puolasta hankittu Cedrick on Lehtosen tallin ainoa tämän tason kilpahevonen. Opiskelu Kauppakorkeakoulussa jäi hevosalan varjoon. Lehtonen pitää Iitissä 30 hevosen yksityistallia, valmentaa ja ratsuttaa hevosia.

Pronssia voittanut Pipsa Koski kehuu hevostaan Iprimeroa. Se on ollut Koskella vasta vähän aikaa, eikä yhteisiä 140-ratoja ollut takana useita. – Lähdin tekemään sen mihin pystyn. Iprimero oli kakkosvaihtoehtoni luokkaan, koska meillä on vähän kokemusta tältä tasolta. Hevonen on mahtava, yritteliäs ja varovainen.

Seinäjoelta lähtöisin oleva Koski on valmentautunut 1,5 vuotta Sanna Backlundin luona Janakkalassa. Hänellä on käytössään kolme kisahevosta. Koski aloittaa ratsastuksen ohessa tradenomiopinnot Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa.

Kuvat: SRL / Hanna Heinonen, Pixabay

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *