Ali-Ollin Alpakkatila tavoittaa yleisöä tehokkaasti somessa

Ali-Ollin Alpakkatila tavoittaa yleisöä tehokkaasti somessa

Artikkeli on julkaistu alunperin Riden nrossa 1/2021.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana on puhuttu paljon “digiloikasta”, jonka covid-19-pandemia on pakottanut ihmiset sekä yritykset ottamaan. Digiloikalla tarkoitetaan tilannetta, jossa työ tai yritystoiminta on jouduttu siirtämään enemmän tai vähemmän kokonaan internetiin tai muuten vain jouduttu opettelemaan uusia digimaailman ihmeitä.

Yhtä lailla digimarkkinoinnin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Kun ihmisiä ei voi tavoittaa esimerkiksi tapahtumissa, tulee tavoitettavuus saavuttaa jotain muuta väylää pitkin. Ja mikäpä olisi helpompi ja tehokkaampi, kuin sosiaalinen media ja sen eri alustat. Suomen Digimarkkinointi Oy:n mukaan yritysten on mahdollista saada somesta paljon irti, mutta usein ei ymmärretä, että somemarkkinointi vaatii suunnitelmallisuutta sekä pitkäjänteisyyttä. Tuloksia ei synny lyhyessä ajassa. Yritys viittaa muun muassa siihen, että omalla voimallaan tapahtuvaa, orgaanista näkyvyyttä ei juuri kannata odottaa silmänräpäyksessä. Siinä tapauksessa maksettu mainonta on ainoa keino saada nopeasti jotain tulosta. 

Suurin osa hevosalan yrittäjistäkään ei ole niin sanottuja diginatiiveja, vaan hyppääminen somen maailmaan on ollut hyppy suoraan syvään päähän. Suomen Digimarkkinointi Oy sanookin, että mediayhtiömäinen, jatkuva sisällöntuotanto jokaiselle eri some-alustalle ei ole kaikille ominta tai edes järkevää, vaan mieluummin kannattaa panostaa vuorovaikutuksen syvyyteen sekä sisällön keskittämiseen tiettyihin kanaviin.

 

Nayttokuva-2021-10-20-225511

 

Laitteiden äärestä ulkoilmaan

Vierailimme Klaukkalassa Ali-Ollin Alpakkatilalla tutustumassa tilan eläimiin sekä juttelemassa sosiaalisen median vaikutuksesta yritystoimintaan. Yrittäjä Heidi Malkamäki on viljellyt tätä sukutilaa jo 20 vuoden ajan. Ensimmäiset alpakat saapuivat Suomeen syksyllä 2004 Chilestä asti ja siirtyivät karanteenin jälkeen Ali-Olliin alkuvuodesta 2005. Tilan toiminta on vähitellen kasvanut ja onkin nykyään erittäin aktiivista varsinkin kesäkaudella. Nykyisten 27 alpakan lisäksi tiluksilla on esimerkiksi poneja, aaseja sekä kaneja, marsuja ja deguja. Tytär Jessika Tarhonen vaikuttaa toiminnassa mukana ja tulee jatkamaan yrityksen ohjissa muutaman vuoden kuluttua. Tällä hetkellä Ali-Ollin Alpakkatilalla pidetään kursseja, eläinleirejä, maatilapäiviä sekä erilaisia yritysten virkistyspäiviä. Lisäksi pihapiirissä oleva Olivian puoti palvelee vierailijoita.

Kuten monen muunkin yrityksen kohdalla, on korona vaikuttanut myös Ali-Ollin toimintaan, mutta enimmäkseen positiivisesti. Kun tapahtumia on tarjolla vähemmän, ihmiset suuntaavat ulkoilemaan ja luonnon pariin. – Viime kesä oli vilkas. Meille pääsee nopeasti pääkaupunkiseudultakin, joka vaikuttaa osaltaan vieraiden määrään. Emme juuri tehneet messuvierailuja, mutta toki joitain tapahtumaosallistumisia on meiltäkin peruuntunut, Heidi Malkamäki kertoo. – Tarjoamme täällä omia alpakkahetkiä, jotka mahdollistavat turvallisesti vierailun oman perheen tai ystäväporukan kesken. Ne ovat erityisen suosittuja, hän jatkaa.

Ali-Ollin Alpakkatila tavoittaa suurimman osan yleisöstä ja potentiaalisista asiakkaista somen kautta ja heillä onkin Instagram- ja Facebook-tileillä yhteensä miltei 10 000 seuraajaa. Some-kanavat ovat pitkälti Jessikan osaamisaluetta ja tilejä pyritään päivittämään vähintään muutaman kerran viikossa. – Tavoitteena olisi tietysti päivittäin, mutta käytämme aika paljon Instagramin storyja. Ne ovat helppoja ja niitä ihmiset katsovat sujuvasti, Jessika toteaa. – Käytämme pitkälti samoja sisältöjä sekä Instassa että Facessa. Kummallakin kanavalla on kuitenkin eri ikäisiä käyttäjiä, joka pitää huomioida, hän lisää. TikTokiin aliollilaiset eivät ole vielä lähteneet, sillä se on toistaiseksi kovinkin hankala alusta yritysten käyttöön.

 

Söpö, söpömpi, ylisöpö  

Tehdessään sisältöä tilan someen, Jessika on oppinut tunnistamaan, mitkä julkaisut toimivat yleisölle hyvin. – Hyvä laatu on tietysti tärkeä seikka, mutta mitä söpömpi kuva, sen parempi! Pitää olla oikein ylisöpöä! hän naurahtaa. Alpakkatila julkaisee välillä kanavillaan asiapitoisiakin postauksia, kuten eläinten hoidosta tai ruokinnasta. – Videotkin ovat suosittuja. Kaiken kaikkiaan viihdyttävä sisältö koukuttaa meidän kohdalla paremmin kuin fakta, Jessika sanoo. – Joskus täytyy miettiä, että mitä julkaistaan. Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä kaikkea eläintenpidosta ja niiden hyvinvoinnista. Esimerkiksi alpakan keritseminen voi olla joillekin liikaa, Heidi toteaa. Lisäksi tilalla on ollut joitain mainoskuvauksia sekä kaupallisia julkaisuja ja vaikuttajayhteistöitä. – Niihin meitä on ihan suoraan kysytty. Emme ole oikein keksineet itse sopivia yhteistyökumppaneita tai kontakteja. 

Ali-Ollin Alpakkatilan some toimii tehokkaana mainontaväylänä myös leirien suhteen. – Meillä on sinällään positiivinen ongelma, että tulevat leiripaikat ovat jo täynnä. Melkein 90 prosenttia leiriläisistä on löytänyt meidät somen kautta, Heidi ja Jessika kertovat. – Meidänkin kohdalla tietty arvonnat ja kilpailut ovat avain sitouttaa seuraajia. Ne saavuttavat tykkäysten ja jakojen avulla tuhansia silmäpareja. Orgaaninen näkyvyys on sen verran toimivaa, ettemme ole tarvinneet maksettua mainontaa, Jessika Tarhonen sanoo. – Joitain hashtageja pyrin aina laittamaan julkaisuiden yhteyteen, jos niistä jotain hyötyä olisi. – Meillä julkaisuihin laitetaan eri eläimiä ihan vaan siksi, että tulee vaihtelua. Yleensä juurikin niitä eläimiä, mitä ihmiset eivät yleensä näe. Alpakka herättää aina ihastusta!

 

Ali-Ollin Alpakkatilan viisi vinkkiä someen:

  • Laadukkaat kuvat – söpöys on valttia!
  • Viihdyttävää sisältöä, esim. videot
  • Vaihtelevat aiheet
  • Julkaise harkiten
  • Huomioi kanavien ikäjakauma

 

Ali-Ollin Alpakkatila somessa:

Instagram @aliollinalpakkatila
Facebook @aliollinalpakkatila 

 

Teksti: Penina Peltonen, kuvat: Anni Ihalainen

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *