Yhteishaussa Ypäjälle?

opisto

YPÄJÄN HEVOSOPISTO on Suomen suurin hevosalan oppilaitos, joka on huomioitu myös maailmalla. Hevosopistolla voi opiskella kaikkiin hevosalan käytännön ammatteihin, eläinlääkäriä lukuunottamatta. Puitteet ovat Suomen ja jopa Euroopan mittapuulla merkittävät. Hevosopiston alue on hulppeat 330 hehtaaria ja se käsittää viisi tallia, neljä maneesia sekä muita hevosurheilualueita ja tiloja. Henkilökuntaa ja hevosia löytyy molempia yli sadan hengen verran. Koulutuksen lisäksi Hevosopisto tekee laajasti yhteistyötä Suomen Ratsastajainliiton kanssa. Tavallisille hevosharrastajille löytyy mm. ratsastuskoulun tuntitoimintaa, leirejä sekä uutuuteena hevospainotteinen rippileiri kesällä 2016.

Maanantaina 15.2. Ypäjän Hevosopistolla pidettiin Koulutuksen arkea -päivä. Oppilasruokalan luokkatilaan oli kokoontunut useita kymmeniä nuoria ja heidän vanhempiaan. Tunnelma oli innostunut, vaikka varmasti jännittäväkin. Hevosopiston opinto-ohjaaja Leena Hietanen toivotti kaikki tervetulleiksi ja kertoi kattavan paketin hevosalan opinnoista Ypäjällä. Iltapäivällä oli vuorossa kierros Hevosopiston alueella.

 

UNELMISTA AMMATTIIN

Suuntautumismahdollisuuksia on perustutkinnossa useita. Ratsuhevosen peruskouluttaminen ja hevosharrastepalvelujen tuottaminen ovat olleet suosituimpia. Ratsuhevosen peruskouluttamisen linja sisältää pääosin hevosten hoitoa sekä nuoren ratsuhevosen alkukoulutusta. Koulutuksessa on este- ja kouluratsastuksen perusharjoittelun lisäksi nuorten hevosten kilpailuja ja esittämistä. Hevosharrastepalveluissa paneudutaan enemmän yritystoiminnan perusteisiin ja hevosen monipuoliseen käyttöön.

Myös ravihevosten hoitaminen sekä hevoskasvatus keräävät opiskelijoita. Hevosopistolla ravipuolen kokonaisuus koostuu hevosten hoidosta huippuvalmennuksen parissa työskentelyä. Käytännön tallityöt tehdään Ilkka Korven pitämällä tallilla. Hevoskasvatuksen linjalla tutustutaan eri-ikäisiin hevosiin ja työskennellään varsojen ja nuorten hevosten kanssa. Mahdollisuus toimia hevossiittolassa ja osallistua näyttelyiden sekä oripäivien kulisseihin.

Jos on vähänkään kiinnostunut käsien taidoista, voi hevosvarusteiden valmistaminen tai kengittäminen olla oikea vaihtoehto. Varusteiden parissa oppii tekemään ja korjaamaan suitsia, valjaita ja kaikkea siltä väliltä satulan sovitukseen asti. Harjoitustöitä voi valmistaa omalle hevoselle tai tilaustöinä asiakkaille. Kengitys taas vaatii paljon kärsivällisyyttä, hyvää fyysistä kuntoa ja asiakaspalvelutaitoja. Tavoitteena on valmistua itsenäiseksi yrittäjäksi.

Koulutus kestää peruskoulupohjaisilla kolme vuotta ja yo -pohjaisilla kaksi. Opintoihin sisältyy teoriajaksoja, tallijaksoja ja työssäoppimista. Ypäjällä kaksois- ja kolmoistutkinnoissa lukio käydään Forssassa, jonne on kuljetus. Lukiojaksoja on viisi vuodessa. Hevosopisto on sisäoppilaitosmainen, eli opiskelujen aikana asuminen järjestyy asuntolassa. Ensimmäinen syksy voikin olla rankka kaikkien uusien asioiden suhteen. Silti ei kannata antaa periksi! Täytyy vain sopeutua sosiaaliseen elämään asuntolasoluissa ja kahden hengen huoneissa sekä kunnioittaa toisten rauhaa. Niinpä järjestyssäännöt olisikin hyvää pitää mielessä! Onneksi Hevosopistolle voi tuoda oman hevosen tueksi ja turvaksi, tallipaikkoja saa vuokrata alueelta n. 500 eur kuukausihintaan.

IMG_1543
Opinto-ohjaaja Leena Hietanen kertoi Ypäjän opiskelumahdollisuuksista.

 

ASENNE RATKAISEE!

Osa nuorten vanhemmista oli ymmärrettävästi kiinnostuneita hevosalan työllistymismahdollisuuksista. Moni saattaa lähteä heppoisin perusteluin opiskelemaan hevosammattia, ajattelematta kuinka rankkaa työ lopulta on. Alalla työllistyy hyvin, jos omaa sitkeän luonteen, nöyryyttä, motivaatiota ja innokas oppimaan sekä kehittymään. Palkka ei ole päätä huimaavaa, siksi moni suuntaakin ulkomaille tai yrittäjäksi. Hevosalan opiskeluissa on se hieno ominaisuus, että perustutkinnon jälkeen on lukuisia mahdollisuuksia jatkokouluttautumiseen. Ammattikorkeakoulusta ja yliopistosta vaikkapa ratsastuksenopettajan Master -tutkintoon saakka! Valmistumisensa jälkeen useampi tekee jonkin aikaa muun alan töitä, mutta palaa jossain vaiheessa hevosalalle.

Yhteishaku toisen asteen koulutuksiin alkaa 23. helmikuuta ja päättyy 15. maaliskuuta. Haku tapahtuu Opintopolku.fi -sivuston kautta. Hakuun voivat osallistua kaikki, joilla ei ole vielä minkään ammatin perustutkintoa suoritettuna. Aikuisten (ikäraja 18 vuotta) yhteishaku on auki pidempään, 1.2.-5.4. Ennakkotehtävä tulee palauttaa 18.3. mennessä. Tehtävä ei ole vaikea, lähinnä oman osaamisen ja opiskelutoiveiden kartoittamista. Näiden perusteella tulee kutsu soveltuvuuskokeisiin, jotka ovat viikoilla 19-20. Kokeita varten kannattaa vähän treenata peruskuntoa ja tutustua talikon käyttöön!

senja
Senja ja ruuna Tane.

Soveltuvuuskokeessa on ryhmätehtävä, jossa testataan aloitteellisuutta ja vastuullisuutta. Riippuen opiskelutoiveesta tehtävässä toimitaan tallissa tai tehdään ratsastuskoe. Soveltuvuuskokeista saadut pisteet ovat käytettävissä tarvittaessa muidenkin oppilaitosten yhteydessä. Yhteishaun kokonaispisteet kertyvät mm. hakutoiveen paikasta, aikaisemmista opiskeluista (esim. kymppiluokka) sekä peruskoulun päättötodistuksesta. Kyllähän myös sukupuoli vaikuttaa pisteytykseen, sillä jos alalle hakevista alle 30 % on toista sukupuolta, napsahtaa siitä kaksi lisäpistettä. Onneksi tässäkin tutustumisryhmässä oli yllättävän monta alasta innostunutta poikaa!

16 -vuotias Senja Holpainen opiskelee Ypäjän Hevosopistolla ensimmäistä vuottaan. Hän tietää, millaista on käydä hevosalan koulua. Lue Senjan haastattelu täältä (julkaistu 18.2.2016)!

 

Teksti ja kuvat: Penina Peltonen / Playsson.net

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *