Wienin Espanjalainen ratsastuskoulu kunnioittaa vanhoja perinteitä

Wienin Espanjalainen ratsastuskoulu kunnioittaa vanhoja perinteitä

Hofburgin palatsin alue Itävallan pääkaupungissa Wienissä saa turistin haukkomaan henkeään. Habsburgien keisarisuvun pääresidenssi kätkee sisälleen tänä päivänä erilaisia museoita, valtiollisia virastoja sekä maailmankuulun Espanjalaisen ratsastuskoulun (saksaksi Spanische Hofreitschule). Ratsastuskoulu on maailman ainoa instituutio, joka on harjoittanut korkeaa kouluratsastusta jo yli 450 vuotta.

Ensimmäiset merkinnät ratsastuskoulusta löytyvät vuodelta 1521, mutta se on virallisesti perustettu 1560-luvulla. Habsburgien keisarisuku kuului tuolloin yhdeksi Euroopan merkittävimmistä suvuista ja heidän myötään lipizzanhevosten kasvatus laajeni Itävallan keisarikunnan alueelle. Lipizzanhevosten juuret yltävät 1580-luvun Espanjaan, josta niiden esi-isiä tuotiin Itävaltaan etenkin sotaratsuiksi. 1700-luvun alkupuolella rodun kasvatus alkoi Habsburgien rakennuttaessa siittolan Lipican kylään, nykyisen Slovenian alueelle. 1920-luvulla perustettiin ratsastuskoulun oma siittola, Lipizzaner Stud Piber, joka sijaitsee reilun 230 km päässä Wienistä etelään, lähellä Grazin kaupunkia. Ratsastuskoulun hevoset polveutuvat kuudesta orilinjasta: Pluto, Maestro, Conversano, Neapolitano, Favory sekä Siglavy. Tosinaan siittola käyttää myös ulkopuolisia oreja, jotta sukusiitosprosentit pysyisivät pieninä.

Varsat syntyvät tummina, mutta ne kimoutuvat vanhetessaan. Varsat saavat kasvaa 4-vuotiaiksi siittolalla, kunnes ne siirtyvät koulutukseen ratsastuskoulun omaan Heldenbergin valmennuskeskukseen. Parhaimmat varsat jäävät ratsastuskoulun käyttöön, muut myydään. Espanjalaisen ratsastuskoulun käyttämät hevoset edustavat rodun raskaampaa ja tukevampaa linjaa. Varsat kehittyvät muita rotuja myöhemmin, joten koulutuksen kanssa ei kiirehditä.

 

Näyttökuva-2018-12-02-kello-21.03.34
Espanjalainen ratsastuskoulu on harjoittanut korkeaa kouluratsastusta jo yli 450 vuoden ajan.

 

Espanjalaisella ratsastuskoululla on tiukat kriteerit ratsastajiensa suhteen. Ratsastajan tulee olla 16-25-vuotias, 172 cm pitkä (-+ 3 cm), pitkäjalkainen sekä hallita perustason ratsastustaidot sekä omata hyvä fyysinen kunto. Koulutus tapahtuu täysin saksaksi, joten kielen osaaminen täydellisesti on edellytys. Koulutuksessa ei käytetä oppikirjoja, vaan tieto siirtyy suullisesti ratsastajalta toiselle. Kielivaatimuksen vuoksi kaikki ratsastajat tulevat tähän mennessä lähinnä Itävallasta, mutta myös Saksasta. Vuodesta 2008 koulutukseen haku on ollut avoinna myös ulkomaalaisille ja naisille. Ensimmäinen nainen valmistui koulusta 8 vuoden opintojen jälkeen. Normaalisti koulutuksen kesto vaihtelee 10 vuodesta 14 vuoteen. Ensimmäiset 3 vuotta ovat kaikille opiskelijoille samat. Ensimmäiset vuodet sisältävät vain tallitöitä sekä muita avustavia tehtäviä, pois lukien ratsastuksen. Tämän jälkeen ratsastajille järjestetään testi, jonka suoritettuaan opiskelija pääsee ratsaille vanhempien opiskelijoiden sekä tallimestarin ohjauksessa. Kolmen vuoden perusopintojen jälkeen opiskelijat voivat myös suuntautua hevosenhoitoon ratsastuksen sijaan. Oman ratsutettavan ”assistant rideriksi” kutsuttu opiskelija saa parin vuoden harjoittelun jälkeen. Koulutusta on tässä vaiheessa käyty noin viisi vuotta. Ratsastajan tehtävänä on kouluttaa oma nimikkohevosensa esityksissä vaaditulle tasolle. Tässä kuluu aikaa 6-8 vuotta. Ratsastajan koulutus tulee päätökseensä, kun hänen nimikkohevosensa oppii kaikki vaadittavat liikkeet ja ratsastajalla itsellään on riittävä tietotaito klassisen ratsastuksen ylläpitoa varten. Valmistuminen on näin ollen paljoltikin ratsukkokohtaista. Ratsuttajan nimikkeen ratsastaja voi saada opiskeltuaan 10 vuotta.

Tällä hetkellä pääratsuttajia ratsastuskoululla on kolme: Johann Riegler (1991-), Wolfgang Eder (2002-) sekä Andreas Hausberger (2007-). Ratsastuskoululla on toisinaan näytöksiä myös ulkomailla. Ensimmäiset vierailunäytökset järjestettiin 1925 Berliinissä. Vain pääratsuttajat esiintyvät ulkomaille suuntautuvissa esityksissä. Heiltä vaaditaan näin ollen myös hyvää kielitaitoa. Usein pääratsuttajat puhuvat sujuvasti myös englantia sekä jotain kolmatta kieltä, kuten italiaa.

 

Näyttökuva-2018-12-02-kello-21.05.30
Ratsastuskoulun varsat syntyvät tummina, mutta ne kimoutuvat vanhetessaan.

 

Espanjalaisessa ratsastuskoulussa järjestetään erilaisia esityksiä lähes ympäri vuoden. Esitykset järjestetään hulppeassa, sotilaiden harjoituspaikaksi 1700-luvulla rakennetussa maneesissa. Arkisin on mahdollista seurata ratsukoiden aamuharjoituksia, kun taas itse esitykset ovat usein viikonloppuisin. Tallikierroksia puolestaan järjestetään melkeinpä päivittäin, useamman kerran päivässä. Esitysten hintahaitari on muutaman kymmenen euron seisomapaikoista useiden satojen eurojen eturivin istumapaikkoihin. Niin tallikierroksiin kuin esityksiin kannattaa varata liput etukäteen, sillä harvaan esitykseen tai kierrokseen jää vapaita paikkoja. Ratsastuskoulun tiloissa järjestetään vuosittain myös perinteiseen wieniläiseen tapaan suuret tanssiaiset, Fête Impérial:it. Ratsastuskoulun esityksissä ratsuina toimivat vain orit, sillä niillä on tammoja tasaisempi luonne. Hevoset ovat Itävallan valtion omaisuutta, joten lain edessä ne ovat virkamiehiä; lakiin on kirjattu, että virkamiehillä pitää olla tietty määrä lomaa vuodessa. Tämän takia orit lomailevat kesäkuukaudet sekä joitain viikkoja useamman kerran vuodessa. Kesällä tammat varsoineen tuodaan Wienin talleihin tutustumaan kaupunkiin ja niitä esitellään yleisölle useamman kerran viikossa. Toisinaan hyvän sään salliessa varsat ja tammat saattavat laiduntaa Hofgartenin puistoalueella aivan ratsastuskoulun vieressä. Orit eläköityvät 20-26 vuoden iässä, jolloin ne muuttavat Heldenbergin koulutuskeskukseen viettämään eläkepäiviään ja jatkamaan sukuaan. Vanhin ori on tällä hetkellä noin 30-vuotias. Jokaiselle hevoselle tehdään lisäksi säännöllisesti eläinlääkärin tarkastuksia: Wienissä asuvat tarkastetaan kaksi kertaa viikossa, kun taas valmennuskeskuksessa asuvat tarkastetaan kerran viikossa.

Espanjalaisen ratsastuskoulun tunnelma huokuu keisarillisen ajan arvokkuutta. Kristallikruunujen alla täydellisessä tasapainossa ja yhteisymmärryksessä liikkuva ratsukko on vaikuttava näky. Hevosten ystävän kannattaa ehdottomasti poiketa edes tallikierrokselle Wienissä vieraillessaan. 450 vuoden kokemus korkeasta kouluratsastuksesta todella näkyy ja tämä jättää varmasti tavalliselle ratsastajalle paljon ajateltavaa.

 

Näyttökuva-2018-12-02-kello-21.06.50
Hevoset ovat Itävallan valtion omaisuutta, joten lain edessä ne ovat virkamiehiä.

 

Espanjalainen ratsastuskoulu, Spanish Riding School
Michaelerplatz 1
1010 Wien
+43 1 533 90 31-0
https://www.srs.at/en/
Lähin metropysäkki U3 Herrengasse

 

Teksti ja kuvat: Anni Ihalainen

 

Author Image
Toimitus

1 thought on “Wienin Espanjalainen ratsastuskoulu kunnioittaa vanhoja perinteitä

  1. Tosi mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu juttu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *