Valmennusvinkit: Kantapäät alas vai ei?

Valmennusvinkit: Kantapäät alas vai ei?

OIKEALLA TAVALLA joustavan istunnan merkitys hevosen liikkumiselle on todella suuri.

Kun mukaudut hevosen liikkeisiin oikein, hevosesi liikkuu koko rungostaan rennommin lihaksin, kantaa itsensä paremmin ja käyttää automaattisesti takajalkojaan enemmän. Lisäksi oikein mukautuva ratsastaja on aina paremmassa tasapainossa, jolloin myös hevonen löytää paremman tasapainon jo pelkän istunnan avulla.

Oikean mukautumisen avain on se että jalan nivelkulmat, eli lonkka, polvi ja nilkka, joustavat hevosen liikkeisiin. Jousto liikkeeseen tapahtuu ensisijaisesti ratsastajan lonkkanivelestä, ei vatsasta. Tällaisen mukautumisen tekee mahdolliseksi jalan nivelkulmien rentous. Jalan nivelkulmat toimivat yhtenä pakettina siinä mielessä, että ne ovat joko kaikki rentoja tai kaikki jännittyneitä. On mahdotonta esimerkiksi jännittää polvea, ja istua samalla lonkka rentona.

Tavallisimpia ongelmia istunnassa ovatkin juuri liian jäykät jalat. Lonkka kiertyy sisäänpäin, pakarat jännittyvät, reiden sisäreuna ja polvi puristavat satulaa, jolloin alapohje ei pääse enää luontevasti hevosen lähelle, nilkka jännittyy ja usein päkiäkin puristuu vasten jalustimen rautaa. Tällöin pohjetta on vaikea käyttää ja pohkeen avut tulevat hevoselle ”puun takaa”, jäykästi ja yllättäen. Ratsastaja ei ole hevosen liikkeen mukana, vaan istuu tällöin aina eri rytmissä hevosen liikkeeseen nähden, usein vielä puristaen satulaa jaloillaan.

 

IMG_1576-2
”Unohda siis voimakas kantapäiden alas työntäminen, koska silloin jalkasi vain jännittyvät.”

 

Mitä voit tehdä jos tunnistat itsesi edellisestä kuvauksesta? Monelle ratsastajalle on todella vaikeataa mieltää mitä pitäisi tehdä, jos pyydetään rentouttamaan lonkkia. Asia aukeaa paljon helpommin polven kautta, ajattele että nostat polveasi rennosti vähän ylöspäin, niin että polveen tulee selvä kulma. Tällöin myös lonkkanivel tulee enemmän istuvaan asentoon ja ikäänkuin putoat pehmeästi alemmas satulassa. Älä pyri ratsastamaan kovin pitkillä jalustimilla. Jalan kulmaukset löytyvät helpommin vähän lyhyemmillä jalustimilla. Richard Whiten sanoin, kantapäät alas on hyvä neuvo, mutta alkaa jalan väärästä päästä, oikea jalan asento lähtee lonkasta.

Unohda siis voimakas kantapäiden alas työntäminen, koska silloin jalkasi vain jännittyvät. Jos sinulle on vaikeaa rentouttaa päkiää jalustimessa, koita heiluttaa varpaitasi saapaan sisällä. Kun varpaat heiluvat, päkiä ei enää pysty puristumaan jalustimeen. Mieti myös kylkiäsi. Istunnan tuki tulee ratsastajan syvistä lihaksista, ja ne löytyvät usein pitkien kylkien ajatuksen kautta, pitkä kylki lonkkaluusta kohti kainaloa. Keskity siihen että kylkesi pysyvät pitkinä kun käytät pohjetta, tällöin et pysty puristamaan hevosta istunnalla.

Kokeile erilaisia ajatuksia istunnan jouston löytämiseksi. Kaikki ajatukset tähtäävät samaan lopputulokseen, joustavasti mukautuvaan ratsastajaan, mutta on henkilökohtainen asia, mikä ajatus kullakin ratsastajalla toimii ja auttaa parhaiten.

Tsemppiä harjoitteluun!

Tiina

 


tiina_tarkkala  Tiina Tarkkala on opettanut eri ratsastuskouluissa lähes 30 vuoden ajan. Koulutukseltaan hän on ratsastuksenopettaja ja ammattivalmentaja. Nykyään Tiina opettaa ja valmentaa yksityisratsukoita kouluratsastuksessa. Hän on valmentanut ratsukoita ikäluokissa maajoukkuetasolle asti. Lisäksi Tiina on osakkaana talliyrityksessä, joka pyörittää yksityishevostallia Nurmijärvellä. Hän toimii myös Suomen Ratsastajainliiton Talent Programmissa kouluratsastuksen valmentajana ja konsulttina Talent­ -seuroille.

”Minulle ratsastuksessa on tärkeintä hyvä ja oikea perusratsastus, koska kaikki rakentuu sen varaan. Kehittyminen esimerkiksi luokissa ylöspäin on helppoa, jos pohjat on kunnossa. Myös keinojen löytäminen erilaisten hevosten kanssa toimimiseen on erittäin mielenkiintoista, kaikki hevoset kun eivät toimi yhdellä ainoalla reseptillä.”

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *