Talli-Jussilla pyritään rikkomaan myytti lannan hyötykäytöstä

Talli-Jussilla pyritään rikkomaan myytti lannan hyötykäytöstä

Keväällä järjestettyjen Tampereen Hevosmessujen mielenkiintoisinta antia oli eittämättä Biojussin esittelemä Talli-Jussi hevosenlantakompostori. Kyseinen Talli-Jussi ei ole pelkästään kompostorilaite, vaan ratkaisu kokonaisvaltaisempaan lantahuoltoon ja -varastointiin. Se sopii kaikenkokoisille talleille, mutta varmasti ihanteellisin pienimmille kotitalleille. Talli-Jussi on helposti maisemoitavissa, joten se parantaa myös tallin ympäristöimagoa. Tuote valmistetaan Suomessa ja sillä on osoituksena Avainlippu -tunnus.

Talli-Jussi -hevosenlantakompostorit ovat kaiken kaikkiaan ekologisia, huomaamattomia, eivätkä vie tilaa. Järjestelmä on kiinteäpohjainen säiliö, joka toimii niin katettuna varastona, kuin kompostorinakin. Kuivikelannan varastointi tapahtuu Talli-Jussin suursäkkeihin, joiden ansiosta lannan tilavuus lähes puolittuu kompostointiprosessin aikana. Tuloksena syntyy tasalaatuista, puhdasta lannoitetta hyödynnettäväksi.

 

Talli-Jussi-asennettuna
Talli-Jussia löytyy kahdessa eri koossa: malli 2000 on 2,2 m3 ja malli 4000 4,4 m3. Laitteen kansi pitää järjestelmän hajuttomana.

Talli-Jussi käy lähes kaikille kuivikkeille, mm. oljelle, hampulle ja turpeelle. Se toimii myös sahanpurulla ja kutterinpurulla, mutta jälkikompostointi kestää pidempään ja typpipitoisuus laskee lähes nollaan. Talli-Jussi asennetaan maan alle, joten lantaa ei jouduta nostamaan tai kauhaamaan korkealle. Asentaminen on nopeaa, eikä Talli-Jussi vaadi mitään lupia. Sitä voidaan käyttää myös pohjavesialueella sekä luonnonsuojelualueella. Kotitallissa kottikärryt tai mönkijän peräkärry kaadetaan Talli-Jussin sisään, jossa lantasäkki aloittaa lannan kompostoinnin. Säkin täytyttyä se nostetaan työkoneella ja lanta jatkaa edelleen säkissä kompostoitumistaan. Talli-Jussin säkit voidaan tyhjentää heti kompostoitumisen jälkeen ja lannoitetuotos voidaan säilöä samoissa säkeissä vaikkapa pellon laitaan.

Lantapolitiikan ongelmana on sanan ”jäte” käyttö. Jäte on sanana se, jota karsastetaan, eikä jätettä haluta ottaa vastaan. Talli-Jussilla yritetään rikkoa tämä myytti ja saada lanta hyötykäyttöön esimerkiksi kasvualustaksi. Tässä tulee vain lannoitelaki vastaan. Jos kompostoitunutta lantaa luovutetaan tai myydään ulkopuolisille, täytyy viranomaisille tehdä lannanluovutusilmoitus.

Mikko Saarenpään talli sijaitsee lähiössä, jossa lanta-astiat ovat aina olleet kysymysmerkki. On hankala järjestää toimivaa lantajärjestelyä, kun ihan mitä tahansa lantalaa ei saa rakentaa. Lantalalle ei myöskään myönnetä rakennuslupaa, jos se aiheuttaa merkittäviä hajuhaittoja. Usein naapureilta joutuu kysymään luvan ja joskus lupaa ei saa, vain sen takia, että lantala ei sovi maisemaan. – Lisäksi lannan hävitys on omanlaisensa ongelma, koska lähiössä ei ole peltoja, jonne lannan saisi levittää. Lantalan tulisi siis olla tiivis ja hajuton sekä sopia maisemaan, Saarenpää sanoo. Tästä syystä Saarenpää valitsi juurikin Talli-Jussin, sillä sen rakenne pitää lannan hajun kurissa ja naapurit kiittävät!

Talli-Jussia löytyy kahdessa eri koossa: malli 2000 on 2,2 m3 ja malli 4000 4,4 m3. Pienemmän mukana tulee yksi suursäkki, isomman kaksi. Laitteen kansi pitää järjestelmän hajuttomana. Omaa käyttöä ajattelen voi laskea, että esimerkiksi yhdeltä hevoselta syntyy raakalantaa kuukaudessa 1000-1500 litraa. Laskelma on tehty talvikaudelle, jolloin lantaa syntyy noin 25 % kesäkautta enemmän. Kahden kuukauden jälkeen Talli-Jussi on kompostoinut lantaa niin, että tilalla on multaa 490-735 litraa. Talli-Jussin hinnat ovat malli 2000 kohdalla 3990 euroa ja malli 4000 maksaa 5890 euroa. Hinnat sisältävät arvolisäveron. Tuotteen kohdalla kustannukset ovat ennustettavissa. Laiteinvestoinnin jälkeen ei muita kuluja juurikaan synny. Tämä artikkeli julkaistu alunperin Riders Magazinen numerossa 4/2018.

 

horse-apples-3369389_1920
Yhdeltä hevoselta syntyy raakalantaa kuukaudessa n. 1000-1500 litraa.

 

Lisätietoja Talli-Jussista sekä lannan kompostoinnista: www.biojussi.fi

 

Teksti: Alex Muurinen, kuvat: Pinja Blomqvist, Pixabay

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *