IMG_1996-2

Osta satula ammattilaisen avulla

Lauantaina 8.5. Siuntion Sjundby Gårdin tiloissa järjestettiin satulapäivä, jonka takana olivat Maarit Tarkiainen / Pariani Suomi sekä satulaseppä Maija Airevuo / Valjasverstas Brida. Tilaisuus sisälsi neljä luentoa satuloista sekä niiden vaikutuksista hevosen käyttöön.

Kotkalainen Maija Airevuo aloitti päivän satulan valinnasta ja sovittamisesta. Hänen yrityksensä Brida Ky on perustettu syksyllä 2014. Palveluntarjonta on monipuolista, sisältäen satuloiden myynnistä, sovittamisesta ja huollosta käsityönä valmistettuihin nahkatuotteisiin sekä varusteiden korjaamiseen.  Airevuo on nuoresta iästään huolimatta kunnianhimoinen valjasseppä, jonka näkemys, vankka tyylitaju ja into oppia uutta täyttävät vaativatkin asiakastoiveet.

Satulan sovituksessa on oikeastaan vain yksi keskeinen ajatus; milloin satula on hyvä ja milloin huono. Satulan perimäinen tehtävä on jakaa ratsastajan paino tasaisesti hevosen selkään sekä auttaa ratsastajaa pysymään tasapainossa. Esimerkiksi ilman satulaa ratsastettaessa paino on lähinnä ratsastajan kahdella istuinluulla, eikä kenenkään fysiikka riitä siihen, ettei heiluisi hevosen selässä yhtään.

 

IMG_2012
Sopiva satula helpottaa hevosen oloa yllättävän nopeasti.

Satulan osto on nopeinta ammattilaisen avulla

Oikeanlaisen satulan hankkiminen on hevosen omistajalle usein loputtomassa suossa tarpomista – puhumattakaan kaikista ”urbaaneista legendoista”, joita liittyy satulan sovittamiseen. Siksi onkin suositeltavaa käyttää ammattilaista. Silloin sen oikean satulan löytäminen on nopeampaa ja helpompaa. Usein ajatellaan ammattilaisten palvelujen olevan kallista, mutta se tulee jopa halvemmaksi, kuin pyöritellä satulaehdokkaita ympäri Suomea vaikkapa postin kautta. Myös ammattitaitoinen hevoshieroja tai -fysioterapeutti voi arvioida satulan sopivuutta, mutta vain satulaseppä näkee miten satulaa voi muokata ja mitä sille tehdä, jotta se sopii. Yhteistyö eri hevosalan ammattilaisten välillä on tärkeää, jotta saadaan koko paketti. Kaikki ovat yhtälailla hevosen asialla.

Satulaseppä käy hevosen läpi ja selvittää, onko jossain kireyttä tai epätasaisuuksia, reagoiko hevonen paineluun tai paineeseen ja miten. Kaikkein tärkein reaktio pitäisi kuitenkin tulla omistajan suunnalta, eli toimia heti,  jos hevonen on haluton liikkumaan. Syy voi hyvinkin olla epäsopivassa satulassa. Sopiva satula helpottaa hevosen oloa yllättävän nopeasti.

 

IMG_1990
Satulaa sovitettaessa hevosesta etsitään ns. strategiset rajat.

 

Satulaa on testattava myös ratsain

Satulaa sovitettaessa hevosesta etsitään ns. strategiset rajat; viimeinen kylkiluu sekä selkäranka, tarkemmin okahaarakkeiden päät. Satulan oikea paikka on kaksi tai kolme sormea lavasta taaksepäin, satulan etukaaren päästä mitattuna. Satula ei saa ylittää viimeistä, eli 18. kylkiluuta. Sen jälkeen katsotaan, onko säkätilaa riittävästi ja onko satula silminnähden tasapainossa sekä miten paneelien takaosa ja niiden pinta-ala asettuu hevosen selkään. Sään ja selkärangan täytyy jäädä vapaaksi, paneelien tulee olla kosketuksissa hevosen selkään koko matkalta. Etukaaresta painettaessa käden pitää liukua sujuvasti lavan ja satulan välissä. Jotta hevonen olisi mahdollisimman rento, sovitus on suositeltavaa tehdä esim. kotitallilla.

Satula pitää luonnollisesti testata myös ratsain. Yleinen virhe on, että ratsastaja kokeilee itse selästä käsin onko säälle tai lavalle tilaa. Ratsastajan nojatessa eteen, paino siirtyy ja on kokonaan satulan etuosan päällä. Paneelien takaosa on parasta tsekata kevyessä ravissa, jotta näkee nousevatko ne ratsastajan mukana. Tässä vaiheessa pitää lisäksi miettiä, onko satulan sopimattomuudessa kyse hevosesta vai ratsastajasta. Istuuko ratsastaja satulan vinoon?

Satulan lisävarusteet

Sopivan pituinen ja muotoinen vyö voi parantaa hevosen liikettä huomattavasti. Riittävän pitkä satulahuopa suojaa sekä hevosta että satulaa. Massiiviset kortistekantit eivät ole huovissa parhaimpia, sillä ne saattavat alkaa hiertää hevosen liikkuessa. Satulan alle sijoitetuista romaaneista tai muista pehmusteista ei ole aukotonta tutkimustietoa, että vaimentaisivat iskua. Lampaankarva tai palaromaani on kuitenkin omiaan ”täyttämään tilaa” esimerkiksi lihasongelmissa tai sairaslomalta palaavalle hevoselle. Myös lapakuoppaisella romaanin käyttö voi olla perustelua siksi ajaksi, kun selkä palautuu. Lapakuopista pitää päästä eroon kuntoutuksella tai fysioterapian avulla. Muussa tapauksessa romaanien käyttö turhaan tai näön vuoksi on kyseenalaista. Vertauksena: jos oma kenkä ei ole sopiva ja/tai se puristaa jostain, niin paraneeko tilanne villasukalla?

Toppaus ja satulan sopivuus

Toppausmateriaaleissa villa on suosittua, kuten myös uretaanivaahto ja ilma. Toisin kuin luullaan, ilmatopattu satula ei muuta muotoaan lämpötilan tms. mukaan. Ilman tilavuus muuttuu, mutta paneelissa muutos on hyvin mitätön, eikä se juurikaan vaikuta. Monilla hevosilla olevat lapakuopat vaikeuttavat sopivan satulan löytymistä, mutta kun satula valitaan selän kaaren mukaan ja paneelien etuosa topataan oikein, on ratkaisu hyvinkin yksinkertainen. Liiasta säkätilasta ei välttämättä ole haittaa, mutta rungon mallin täytyy vastata hevosen selän muotoa. Tynnyrin malliselle hevoselle tulee taas hankkia satula, jossa paneelit eivät ole liian pyöreitä tai pulleita.

Kun hyvä satula lopulta löytyy, sekin vaatii säännöllistä huoltoa. On suositeltavaa, että satula ja sen sopivuus tarkistettaisiin riitävän usein. Silloin satulalla on mahdollisimman pitkä käyttöikä ja työskentely hevosen kanssa pysyisi miellyttävänä hevoselle ja ratsastajalle. Niin tai näin, jossain vaiheessa satulan voi silti joutua vaihtamaan – silloin kannattaa kääntyä jälleen ammattilaisen puoleen!

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=j0XwFUErI3M[/embedyt]

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Alex Muurinen / Playsson.net


IMG_1968 Pariani -satulat ja muut nahkatuotteet ovat nähtävillä viikonloppuna (27.-29.5.) Ypäjä GP:n expossa, Hevostarvike Equitarin ständillä. Satuloita voi käydä koeistumassa ja Maija Airevuo on myös paikalla. Häneltä voi varata aikoja sovitukseen!

 

brida_logo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *