Mitä on kraniosakraalihoito?

Mitä on kraniosakraalihoito?

Kraniosakraaliterapia on mielipiteitä jakava hoitomenetelmä, joka on alkujaan kehittynyt osteopatiasta. Sitä ovat kehittäneet ja tutkineet mm. Andrew Taylor Still, W.G. Sutherland ja John E. Upledger (Wilhelm ja Kirsten Nussbaumer, Kraniosakraaliterapia -pehmeän ja syvälle menevän kehoterapian peruskirja, 2009). Kraniosakraalijärjestelmä on aivokopan ja selkärangan muodostama toiminnallinen kokonaisuus, jonka tehtävänä on tuottaa, kierrättää ja uudelleen imeyttää aivo-selkäydinnestettä. Se on puoliksi suljettu hydraulinen järjestelmä, jonka kierrättämä neste leviää selkäytimestä erityisten veriviemäreiden kautta koko kehon kalvojärjestelmään ja aineenvaihduntaan. Meillä on ollut erilaisia lihas- ja nivelongelmia oman hevoseni, Akrobatsin kanssa. Ruuna on iso ja vahva, mutta ei ole viime aikoina saanut millään lihaksia takaosaan ja liike on ollut jäykkää. Hieroja on käynyt säännöllisesti ja eläinlääkäriäkin on konsultoitu. Lopulta minulle ehdotettiin kraniosakraalihoidon kokeilemista, jonka suhteen on ollut ennakkoluuloja. Päätin kuitenkin kokeilla ja sain sovittua käyntikerran tamperelaisen kraniohoitaja Fanny Niemi-Junkolan kanssa.

 

Cranium = kallo ja kasvojen luut – Sacrum = ristiluu”

 

Kraniosakraalihoito perustuu aivo-selkäydinnestekierron vaikutuksiin koko elimistössä ja kehossa. Kraniohoidossa hoidettavan kehoa lähestytään hienovaraisesti sen omaa tilaa kuunnellen, saattaen kehon voimavarat oikeaan suuntaan. Koulutettu hoitaja havaitsee kehon KS -rytmin kautta ongelmakohtia, heinäkuu-024  esimerkiksi jumeja, jännitteitä tai nikaman virheasentoja ja pyrkii vapauttamaan ne eri kraniotekniikoin. Kraniossa hoidettavaa lähestytään psykofyysisenä kokonaisuutena ja hoito vaikuttaa aina myös mielen tasolla.

 

Kraniosakraalihoidolla voi korjata mm. seuraavia asioita:

  • lihashuolto ja kalvojärjestelmä
  • imunestekierto, aineenvaihdunta
  • traumojen jälkihoito
  • vinous, jäykkyys, epäpuhtaus
  • selkäongelmat
  • stressi
  • kiputilat
  • raajojen ja nivelten virheasennot
  • käytösongelmat
  • ruuansulatus
  • hermojärjestelmä

Fanny on ammatiltaan kuvataiteilija, opettaja ja hevoshieroja-kraniosakraalihoitaja. Hän opiskeli alunperin hierontaa, shiatsua ja Qi-tekniikoita, liittyen Fannyn karateharrastukseen. Ratsastus korvasi pian karaten, mutta kiinnostus kehon mekaniikkaan ja sen yhteydestä mieleen säilyi. Fanny seurasi usein, miten silloisen ”kotitallin” kisahevosia kävi säännöllisesti hoitamassa kranio-sakraaliterapeutti Merja Nisonen, hyvin tuloksin. Kun Fanny oli hoidattanut myös omaa hevostaan ja ”huonosti ravissa ja mahdotonta istua laukkaan” -selkäänsä, hän kiinnostui hoitomuodosta enemmän ja ilmoittautui kranion peruskurssille vuonna 2011. Lisäksi hän opiskeli hevoshierojaksi Kauhajoella v. 2014 (20 op) monimuoto-opiskeluna, toisen työn ohessa.

Kraniosakraalihoitajana Fanny on suuntautunut hevosiin. Hän jatkaa opintojaan kraniosakraaliterapeutiksi hevos- ja ihmispuolella Tampereen kraniosakraalikoulussa. ”Ihmispuolen” opinnot ovat vasta alussa. Fanny käyttää hoidoissa sekä kraniotekniikoita, että hierontaa. Kraniohoidoissa hän havainnoi hoidettavaa myös lihastasolla, hevoshierojan oppeja käyttäen ja tarvittaessa liikkeessä, KS -rytmin tukena. Eri tekniikat, läsnäolon taito ja ”hyvät kädet” täydentavät toisiaan hoitotilanteessa. Aikoinaan karaten ohessa opitut Qi-tekniikat herkistävät hoitokäsiä ja auttavat keskittymisessä. Kuvataiteesta Fanny käyttää apuna visuaalista hahmottamista.

Ensimmäinen hoitokerta voi olla jännittävä hoidettavalle, mutta usein hoitotilanteessa tapahtuu lähes meditatiivinen rauhoittuminen. Hoitaminen vaikuttaa myös hoitajaan, kun kuuntelee tarkkaan toisen kehoa, kirkastuu oma mieli ja ongelmakohtien havainnointi helpottuu. Näin parantuminen mahdollistuu! Fannyn kokemuksien perusteella kraniohoito on toimiva vaihtoehto, kun tarvitaan pehmeää, mutta pintaa syvemmälle, nikama- ja kalvotasolle, suolistoon ja psyykeen vaikuttavaa hoitoa. Se sopii kaikille sekä harraste- että kisahevosille, palauttavina ja valmistavina hoitoina.

Miten hevoseni sitten reagoi hoitoon? Lue lisää blogistani!

 

 

Fanny Niemi-Junkola on tamperelainen hevoshieroja ja kraniohoitaja. Tutustu Fannyn sivuihin https://www.facebook.com/hevoshierontapalvelut/ sekä Kraniokouluun!

 

 

Teksti ja kuvat: Penina Peltonen | Tekstin lähde: Fanny Niemi-Junkola
(Wilhelm ja Kirsten Nussbaumer, Kraniosakraaliterapia -pehmeän ja syvälle menevän kehoterapian peruskirja, 2009)

Author Image
Penina Peltonen