Mielenkiintoinen Horse In Motion -klinikka olisi vaatinut rautalankaa

Mielenkiintoinen Horse In Motion -klinikka olisi vaatinut rautalankaa

Ratsastuskeskus Ainossa järjestettiin 10.-12. maaliskuuta Horse in Motion -tapahtuma, jossa keskityttiin hevosen biomekaniikkaan. Tapahtuman takana oli Hevosalan edistämisyhdistys ry., jonka tavoitteena on kehittää ja kasvattaa hevosharrastamisen tieto-taitoa. Koko tapahtuman keskiössä oli enemmän tai vähemmän tiede. Varsinaisen tieteellisen tutkimuksen hyödyntäminen ratsastuksessa lienee Suomessa vielä lasten kengissä, mutta tulevaisuudessa se tulee ottamaan varmasti yhä isompaa roolia.

Tapahtuma koostui erilaisista luennoista sekä ranskalaisen Jean Luc Cornillen pitämästä klinikasta. Cornillella on pitkä kokemus hevosalalta ja hän onkin kehittänyt Science of Motion -metodin, jossa keskitytään hevosen kinemaattisiin poikkeavuuksiin itse ongelman sijaan. Metodi tarkastelee syitä vaivojen sijaan, jotta ratkaisusta tulisi kestävämpi. Hevoselle on luonnotonta kantaa ratsastajaa selässään ja Science of Motion pyrkiikin auttamaan hevosta kantamaan itseään paremmin biomekaniikkaansa perustuen. Kattavampi kuvaus Science of Motionista löytyy osoitteesta http://www.scienceofmotion.com/

Olin edustamassa Playsson.netin tiimiä ja kävin tutustumassa tapahtuman antiin lauantaina. Tapahtuma oli yllättävän suosittu, sillä katsomo vaikutti olevan lähes täynnä kiinnostunutta yleisöä. Saavuin paikalle kesken René van Weerenin luentoa. Luento näytti venyneen ajateltua pidemmäksi ja seuraava nivelrikkoa käsittelevä luento alkoikin hieman myöhässä. House in Motionin nettisivuilla ilmoitetusta ohjelmasta poiketen luennon piti eläinlääkäri Laura Laakso. Hän esitteli tutkimuksen, jossa oli tutkittu E-vitamiinin vaikutusta hevosen nivelrikon hoidossa. Kahdelle hevoselle neljästä vitamiinista oli hyötyä, kun taas kahdella muulla ei havaittu niin selkeää helpotusta.

Luennon loputtua suuntasin Ainon maneesin isompaan osaan, jossa Cornillen klinikka pidettiin. Minua harmitti, että osa iltapäivän luennoista jäi väliin, mutta päätin keskittyä klinikan seuraamiseen. Olihan luentoaikataulukin ilmeisesti hieman muuttunut, joten en jäänyt odottelemaan seuraavaa luentoa. Cornillen klinikan aloitti Ben Simonsén valjakkohevosensa kanssa. Hevosella oli ongelmia itsensä kantamisen kanssa, mutta Cornillen avustuksella Simonsen sai hevosensa kulkemaan huomattavasti rennompana. Itse ratsukoita klinikalla oli useampi. Joidenkin ratsukoiden esittely jäi löyhäksi, eikä yleisölle heti selvinnyt sekään, mikä oli ratsukon ongelmana.

 

miak-1024x678
Mia Kainulainen ja Coco Paradiesio.
ninak-1024x678
Niina Kirjorinne ja Quinto.

 

Klinikkaan otti osaa myös kouluratsastaja Mia Kainulainen hevosellaan Coco Paradiesio. Ratsukon ongelmana on ollut hevosen jännittyneisyys ja tämä korostuikin heti alkuun ratsukon tullessa maneesiin. Hevonen ravasi maneesiin ja tarkkaili uutta tilannetta varsin huolestuneena. Cornille pyysi ratsukkoa tekemään harjoitteita hitaassa tempossa (hitaasti kävellen), jotta hevosella olisi mahdollisuus itse ymmärtää, mitä siltä haetaan. Valitettavasti suurin osa Cornillen puheesta jäi epäselväksi, sillä vahva ranska-aksentti korostui huomattavasti. Kainulainen sai kuitenkin hevosensa rauhallisemmaksi ja ero näin harrastajan silmin oli huomattava. Hevonen keskittyi työskentelyyn, eikä se myöskään enää aukonut suutaan.

Horse in Motion -tyylisiä tapahtumia kaivataan selkeästi enemmänkin. Harrasteratsastajan näkökulmasta osa tapahtumassa käsitellyistä aiheista ei tuntunut avautuvan ollenkaan, joten jonkinlainen termien ym. avaaminen olisi paikallaan. Tiede on kuitenkin lähellä allekirjoittaneen kiinnostuksen kohteita, mutta tällä kertaa tapahtuman anti jäi odotettua laihemmaksi. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä tapahtumassa oli selvästi havaittavissa pientä hapuilua, mutta en voi kieltää, etteikö mielenkiintoni tieteen hyödyntämistä ratsastuksessa olisi herännyt. Vaikea sanoa, saivatko alan ammattilaiset enemmän tapahtumasta irti – varmasti näin onkin – mutta on hyvä muistaa sekin seikka, että suurin osa hevosihmisistä on nimen omaa harrastajia. Meille saa ja joutuukin vääntää asian rautalangasta. Jospa seuraavassa Horse in Motion -tapahtumassa muistetaan meitä harrastajiakin ja pyritään saavuttamaan hienosta konseptista kaikille hyödyllinen!

 

Teksti ja kuvat: Anni Ihalainen / Playsson.net

 

Author Image
Toimitus