#KYLLÄKYPÄRÄLLE -kampanjan tarina

#KYLLÄKYPÄRÄLLE -kampanjan tarina

Hevoset 2018-messuilla otettiin askel kohti kokonaisvaltaista turvallisuusajattelua ja sanottiin KYLLÄ kypärälle.

Vuonna 2014 tapahtunut ratsastusonnettomuus muutti hevosalan yrittäjä Saara Auvisen elämän. Putoaminen säikähdyksissään pukittaneen hevosen selästä kovalle hiekkakentälle aiheutti vaikean aivo- ja niskavamman, joiden jälkitilasta johtuen Saara ei pysty enää harjoittamaan ammattiaan. Saaran elämä muuttui pysyvästi ja hän tarvitsee apua myös tavanomaisissa arkiaskareissa. Onni onnettomuudessa oli kypärä, joka pelasti Saaran hengen ja esti täydellisen halvaantumisen. Kiitollisuudesta kypärää kohtaan Saara haluaa lisätä kypärän ja muiden turvavarusteiden suosiota sekä kokonaisvaltaista turvallisuusajattelua hevosharrastajien keskuudessa.

Saara aloitti kypäräkampanjansa yhteistyössä SRL:n kanssa jo vuonna 2015 ja on sen jälkeen puhunut julkisuudessa aktiivisesti turvavarusteiden käytön puolesta. Myöhemmin Saaran tarina on saanut runsaasti julkisuutta myös Lähitapiolan kanssa käynnissä olevan vakuutuskiistan takia. Tapaturman sattuessa Saaralla oli yrittäjän täyskattava tapaturmavakuutus Lähitapiolasta, mutta kymmenistä laajoista aivo- ja niskavammatutkimuksista huolimatta Lähitapiola ei vieläkään suostu korvaamaan Saaralle ansionmenetyksiä tai kuntoutuksia, vaan pitää häntä työkykyisenä.

 

7.-8.4.2018 järjestetty Hevoset-messut näytti hienoa esimerkkiä turvallisuusasioissa

Kymmenennen kerran järjestettävillä Hevoset-messuilla turvallisuus oli esillä monin tavoin. Yksi turvallisuutta lisäävistä uudistuksista oli se, että myös kilpailujen toimihenkilöillä oli kypärät päässään. Tämän esimerkillisen uudistuksen taustalla on Saara Auvisen tekemä aloite.

– Vuonna 2016 eräässä ulkomaisessa hevostapahtumassa sattui ikävä onnettomuus, jossa hevonen potkaisi esteradan aikana toimihenkilöä päähän. Sain tähän liittyen ihmisiltä paljon yhteydenottoja, joissa pyydettiin minua ottamaan asiaan kantaa #kylläkypärälle -kampanjani yhteydessä ja siten edistämään Suomen hevostapahtumien turvallisuutta. Otin haasteen vastaan ja ehdotin Hevoset-messujen järjestäjille uudistusta, jonka myötä kypärän käyttö olisi tapahtumassa pakollista myös toimihenkilöille, Saara Auvinen kertoo.

 

a2-705x1024
Saara aloitti kypäräkampanjansa yhteistyössä SRL:n kanssa jo vuonna 2015.

 

Kypärä on halvin henkivakuutus 

Kilpailevilla ja messuilla esiintyvillä ratsastajilla turvavarusteet ovat useimmiten kunnossa, mutta myös toimihenkilöiden turvallisuus olisi syytä ottaa paremmin huomioon. Hevoset voivat joskus käyttäytyä arvaamattomasti ja radalla työskentelevät toimihenkilöt ovat silloin helposti tulilinjalla.

-Toimihenkilöiden käyttämistä turvavarusteista hyötyy loppujen lopuksi koko organisaatio. Tilapäisesti erilaisissa tapahtumissa ja kilpailuissa työskentelevillä toimihenkilöillä ei välttämättä ole tapahtumajärjestäjän puolesta tapaturmavakuutusta, joten mahdolliset työtapaturmat voivat koitua yllättävän kalliiksi järjestäjille. Kampanjaan mukaan lähteminen osoittaa Hevoset-messuilta hienoa esimerkkiä ja vastuullisuutta. Toivottavasti jatkossa muissakin tapahtumissa kiinnitettäisiin yhä enemmän huomiota paitsi ratsastajien, myös toimihenkilöiden turvallisuuteen, Saara toivoo.

 

Pään ei välttämättä tarvitse osua mihinkään vaurioituakseen

Edes kypärä ei pysty suojaamaan kaikilta vammoilta. Esimerkiksi niskan retkahtamisesta johtuva vamma voi koitua erittäin kohtalokkaaksi. Kypärän ja muiden turvavarusteiden avulla voidaan kuitenkin ehkäistä suurin osa vammoista ja lieventää esimerkiksi iskuista aiheutuvaa energiaa.

Aivomme säätelevät koko kehon elintoimintoja, joten siksi pään suojaaminen oikean kokoisen ja hyvin istuvan kypärän avulla on ehdottoman tärkeää. Myös turvaliivi suojaa tehokkaasti vakavilta vammoilta, kuten selkärangan ja kylkiluiden murtumilta sekä sisäelinvaurioilta. Lisäksi hevosten kanssa työskennellessä hyvien käsineiden ja oikeanlaisten jalkineiden käyttö on äärimmäisen tärkeää turvallisuuden kannalta.

 

Laadukkaat sponsorikypärät

Hevoset-messuilla #kylläkypärälle -kampanja näkyi turvavarusteiden käytön osalta siten, että areenalla työskentelevillä henkilöillä oli päässään Back on Track Oy:n sponsoroimat Lynx VG1 EQ3 -kypärät. Back on Trackin verkkosivuilla kerrotaan, että näiden kypärien MIPS-järjestelmä imitoi ihmisen päässä olevaa suojamekanismia, joka auttaa suojaamaan erityisesti sivusuunnassa päähän kohdistuvilta iskuilta sekä vaimentamaan osan energiasta, joka voisi muutoin aiheuttaa aivovaurion.

Suuren saaliseläimen kanssa työskennellessä on otettava huomioon monia asioita optimaalisen turvallisuuden varmistamiseksi. Turvavarusteiden käyttö on yksi tärkeimmistä seikoista, mutta mitä muuta tulisi huomioida?

-Turvallisuus on aina monen tekijän summa ja jos jokin osa palapelistä puuttuu, turvallisuus heikkenee. Treeneissä tulisi aina huomioida hevosen koulutustaso, ratsastajan taidot, ehjät ja sopivat varusteet, hevosen ja ratsastajan oikeanlainen mielentila sekä molempien vireystaso, joiden mukaan tehtävät tulisi suhteuttaa, entinen ratsastusvalmentaja Saara Auvinen muistuttaa.

 

Kypärä päähän myös kouluratsastusluokissa

Huhtikuisen messuviikonlopun aikana kisattiin myös Kyllä kypärälle -kouluratsastuskilpailu, jonka sponsorina toimi Hankkija Oy. Saara Auvinen painottaa, että kypärän käyttö on tärkeää myös kouluratsastuksessa.

-Yleisesti ajatellaan, että tapaturmariski on suurempi vauhdikkaammissa lajeissa, kuten este- ja kenttäratsastuksessa. Niissä turvavarusteet ovatkin huomattavasti yleisempiä. Kouluradalle saa ratsastaa vaativissa luokissa jopa silinteri päässä, mutta tosiasiassa vaaratilanteita ja onnettomuuksia voi sattua yhtä lailla myös kouluratsastuksen parissa. Siksi halusin liittää kypäräkampanjani nimenomaan kouluratsastusluokkaan, Saara kertoo.

Onnettomuuteen ei välttämättä tarvitsekaan liittyä vauhtia, vaan esimerkiksi hevosen kaatuminen saattaa aiheuttaa vakavankin tapaturman, vaikka tilanteeseen ei liittyisi minkäänlaisia hevosen hallintaan liittyviä ongelmia. Hevosen kaatumisen tai ratsastajan sairaskohtauksen aiheuttama satulasta suistuminen voi olla kohtalokas hitaassakin vauhdissa. Taitavinkaan ratsastaja ei pysty ennustamaan kaikkia vaaratilanteita, vaikka vastuullisella toiminnalla ja asianmukaisilla turvavarusteilla pystyykin ehkäisemään suurimman osan onnettomuuksista.

 

Taito lisää turvallisuutta – tunnista, ennakoi ja valmistaudu 

Hevoset-messujen ohjelmassa turvallisuusteema oli poikkeuksellisen paljon esillä. Saara Auvinen oli tavattavissa messujen omalla osastolla E-hallissa ja hän piti tietoiskulavalla puheenvuoroja ratsastusturvallisuudesta. Monissa muissakin messujen ohjelmanumeroissa turvallisuusteema oli pinnalla tavalla tai toisella.

Turvallisuus voidaan hevosten kanssa toimiessa ajatella kokonaisvaltaisena tavoitteena, jota pitäisi kaiken aikaa pyrkiä kehittämään. Teknologian kehityksen myötä turvavarusteiden laatu, käyttömukavuus ja suojausteho ovat parantuneet merkittävästi. Yhtä suuri merkitys on ihmisten asenteilla ja hevosmiestaidoilla. Kun ihminen osaa lukea hevosen elekieltä ja toimia harmonisessa yhteistyössä näiden suurien ja vahvojen eläinten kanssa, saadaan turvallisuuden kannalta optimaaliset lähtökohdat. Hyvät hevostaidot yhdistettyinä sopivien ja laadukkaiden turvavarusteiden käyttöön ovat välttämätön pohja turvalliselle harrastus- ja elinkeinotoiminnalle hevosten parissa.

 

Tämä artikkeli julkaistu alunperin Riders Magazinen numerossa 3/2018.

 

 

Teksti: Kaktu Kuparinen, kuvat: Tiina Karhula, MUAH: Jonna Härkänen

 

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *