Kouluratsastaja Ville Vaurio: ”Kiitä hevostasi!”

Kouluratsastaja Ville Vaurio: ”Kiitä hevostasi!”

”VILLE VAURION VALMENNUSKLINIKAN tärkein yksittäinen viesti oli yksinkertainen: kiitä hevostasi. Hyvä tapa kiittää on esimerkiksi silittää hevosen kaulaa. Paras kiitos hevosellesi on kuitenkin apujen käytön mustavalkoisuus. Vaurion mukaan suurin osa hevosista haluaa miellyttää ratsastajaansa. Meidän tehtävämme on kertoa hevoselle selkeästi, mitä siltä haluamme. Näin saamme tuloksena tyytyväisen ja motivoituneen hevosen. Ja sitähän kohti jokainen meistä varmasti haluaa ratsastaa!”

 

VALMENNUSMETODISTA

Neljätoista ratsukkoa hikoili Ville Vaurion opissa Aulangon Ratsastuskoulun kauniissa puitteissa 12.6.2015. Yleisölle tarjottiin mahdollisuus nähdä valmentajan työskentelyä nuorista hevosista vaativalle tasolle asti. Vaurio paneutui jokaiseen valmennusryhmäänsä samalla tehokkuudella ja loi jokaiseen ratsukkoon taitavasti painetta juuri sopivan määrän. Ketään ei todellakaan päästetty helpolla!

Ville Vaurion metodi oli tehokas. Hän etsi jokaisen ratsukon heikkoudet, joiden kehittämiseen pyrki antamaan työkalun. Klinikan nimi oli ”Tehoa kotitreeniin”, joten tällä metodilla tavoite saatiin helposti täytettyä. Oman haastavuutensa klinikkaan tekivät suhteellisen suuret ryhmäkoot – kolmesta neljään ratsukkoa -, mutta Vaurio onnistui kaivamaan esiin jokaisen ratsukon vahvuudet ja heikkoudet. Löydettyään heikkouden, Vaurio toi sen esiin hampurilaispalautteen muodossa. Hän kertoi ensin jostain ratsukon hyvästä puolesta ja pureutui sen jälkeen ongelmiin rehellisesti, mutta huumorilla höystettynä. Ville Vaurio uskoo selvästi, että vain suorien kommenttien kautta voidaan saada aikaan kehitystä. Klinikalla yleisö saikin ihailla suoran palautteen tuloksia.

 

IMG_9942
Essi Antila ja Jaybee Apprentice

OPPIMISTILANNE

Vaurion klinikka tarjosi sekä ratsastajille hevosineen että yleisölle loistavan oppimistilaisuuden. Tämä olikin tarpeen, koska jokainen ratsastuskerta itsessään on hevosen koulutustilanne. Hevonen oppii siitä aina jotain, tahdoimme tai emme. Ville Vaurion mukaan hevosen motivointi kiitoksella on paras ja varmin tapa sen kannustamiseen oikealle tielle, koska useimmat hevoset haluavat miellyttää ratsastajaansa. Ratsastajan tehtävä on kertoa hevoselle selvästi, mitä hän haluaa. Tätä Ville Vaurio opetti klinikkansa jokaiselle ratsastajalle.

Klinikalla nousi esiin, että ratsastajan on haluttava aina vastakkaista asiaa, jota hevonen haluaa. Tähän Vaurio jakoi klinikallaan ratkaisuja. Jos hevonen haluaa esimerkiksi viedä lapansa ulos, me viemme sen sisään. Toinen tärkeä oppimiseen liittyvä asia oli hevosen muokattavuus, jonka merkitystä Vaurio korosti hevosen ratsastettavuudessa. Me haluamme ikään kuin rakentaa hevosen niin, että jokainen esimerkiksi hevosen muotoon liittyvä yksityiskohta on meidän rakentamamme. Klinikalla annettiinkin keinoja myös hevosen muokkaamiseen. Päätös esimerkiksi hevosen muodon pituudesta on meidän: vaikka antaisimme hevosen kulkea pitkässä muodossa, sen on silti oltava allamme.

 

HELLITTÄMINEN JA PUOLIPIDÄTE

Klinikalla annetuista konkreettisista työkaluista ratsastukseen jäivät päällimmäisenä mieleen hellittäminen ja puolipidäte. Ratsastuksen metodissa korostui seuraava toimintajärjestys. Kaikki alkaa ratsastajan selkeydestä, josta seuraa hevosen reaktio – sen on tultava aina – ja siitä edelleen ratsastajan kiitos hevoselle. Vaurion klinikan suurin oppi oli siten varsin yksinkertainen: tee apu selkeästi ja muista hellittää heti pyydetyn reaktion jälkeen. Hevosen on tiedettävä, milloin se tekee oikein. Toisin sanoen hevoselle on annettava mahdollisuus oivaltaa, mitä siltä pyydetään. Hevosen oivalluksen saavuttamisen avain on hevosen palkitseminen juuri oikeassa hetkessä. Ville Vaurio korosti kiitoksen merkitystä myös siksi, että kiittäessämme hevosta esimerkiksi kaulalle silittämällä hellitämme samalla itse. Hevonen ei kevene, ennen kuin ratsastaja kevenee.

Kiitoksen lisäksi toinen klinikalla korostunut asia olivat puolipidätteet. Puolipidätteitä pitää tehdä, mutta toisaalta niiden tekeminen on mahdollista vasta, kun hevonen käyttää takasiaan. Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, Vaurion valmennuksessa vilisikin lukuisia hyödyllisiä oppeja suoruudesta, taivutuksesta, tuntumasta, kääntämisestä, siirtymisistä sekä istunnan merkityksestä.

Klinikan runsaasta annista huolimatta on muistettava sen keskeinen sanoma: vähemmän on enemmän. Jos esimerkiksi suomenhevoselle laukka on vaikeaa, yksi onnistunut laukkavoltti on parempi kuin kymmenen huonoa. Lisäksi on keskityttävä yhteen asiaan kerrallaan, koska emme pysty korjaamaan kaikkea yhdellä kertaa. Oppimisen tie on pitkä. Tämän hyväksymiseen ratsastajalta vaaditaan myös annos taiteilijan luonnetta. Lopputulokseen ei voi, eikä kannatakaan hätiköidä.

 

UUSIIN SFÄÄREIHIN

IMG_9171
Senni Vilander ja Pyry Waan

Jos klinikan valmennettavat joutuivat koville, ei yleisökään päässyt helpolla. Katsoessaan viisi tuntia valmennusta silmä kovana, buffetin herkulliset antimet tulivat tarpeeseen. Tilaisuus oli ainakin itselleni niin opettavainen, että uskon myös muiden katsojien saaneen klinikalta tehoa kotitreeniinsä. Kiitos niin järjestäjille, ratsukoille kuin Ville Vauriolle hienon oppimistilaisuuden luomisesta.

Ville Vaurio onnistui luotsaamaan jokaisen klinikkansa ratsukon hyvään lopputulokseen. Valmennustunteihin mahtui monia välivaiheita, ja oikeastaan myös lopputulokset olivat vasta välivaiheita. Vaurio painotti, että nimenomaan muutos on tärkeää, eikä täydellisyyteen pääse heti. Kuitenkin jo yhden tunnin aikana jokainen ratsukko pääsi välivaiheiden jälkeen uusiin sfääreihin. Valmennustunnin alussa ja lopussa oli kyse kuin eri hevosista! Tässä kohden on tosin mainittava, että jos tosikko ei pärjää hevosten kanssa, myös valmennuksessa huumorintajusta oli apua. Jokaiselta ratsastajalta sitä tuntui kuitenkin löytyvän juuri sopivasti.

”Tehoa kotitreeniin” -klinikan tuloksena nähtiin tyytyväisiä ja motivoituneita hevosia. Ja mikä parasta, yleisölle näytettiin, ettei sellaisen hevosen kouluttaminen oli tähtitiedettä, kun vaan muistamme pitää asiat hevoselle yksinkertaisina ja selkeinä. Tämä tosin saattaa vaatia ratsastajalta toisinaan jonkin verran analyyttisyyttä ja pohdintaa omasta toiminnastaan hevosen kanssa. Mutta juuri tämähän on yksi niistä asioista, joka tekee kouluratsastuksesta niin kiehtovan ja kokonaisvaltaisen lajin!

 

[box type=”download”] Hilja Toivio on hevosharrastaja, joka harjoittelee itse kouluttamansa suomenhevostamma Värssyn kanssa Essi Antilan valmennuksessa. Palautteet ja kysymykset artikkeliin liittyen: hilja.toivio@uta.fi.[/box]

 

Teksti: Hilja Toivio | Kuvat: Jenni Santanen

 

Author Image
Toimitus