home Artikkelit, Tapahtumat, Valmennus ja kilpailu Kenttäratsastuksen SM -rata ei antanut vapaalippuja vaativuudessaan

Kenttäratsastuksen SM -rata ei antanut vapaalippuja vaativuudessaan

Perinteinen Hankkija Finnderby järjestettiin tänä vuonna Ypäjällä jo kesäkauden alussa, 8.-11.6. Lauantaina ratkottiin viimeisessä osakokeessa kenttäratsastuksen SM -mitalit, Mannerheimin nimeä kantavalla maastoesteosuudella. Viime vuoden tapaan kahden tähden radan esitteli olympiaratsastaja Elmo Jankari.

Lähtö ja ensimmäinen este olivat sijoitettu verryttelykentän toiseen päätyyn. Siitä matka eteni yli kolmen kilometrin pituiselle radalle ympäri kilpailualuetta. Etenemisvauhti oli 550 metriä minuutissa. Viidennen esteen jälkeen ratsukot saapuivat derbykentälle. – Tässä kohtaa maisema vaihtuu. Hevonen tulee metsästä aukealle ja voi sen takia reagoida hidastamalla. Hevosesta riippuen tynnyriltä on 4-5 askelta kentälle, Jankari analysoi. Kun ratsukot olivat menneet derbykentän läpi ja katsomon ohi, reitti ohjasi takaisin metsään. Kohti ensimmäistä vesitehtävää oli pidempi laukkapätkä. – Toivomme pyöreää hyppyä veteen, sitten ylös ja kolme laukka-askelta seuraavalle, Jankari kertoi. Joillekin hevosille vesi on jarruttava elementti ja vaatii ratsastajalta tarkkaavaisuutta.

 

finn

Joillekin hevosille vesi on jarruttava elementti ja vaatii ratsastajalta tarkkaavaisuutta.
Joillekin hevosille vesi on jarruttava elementti ja vaatii ratsastajalta tarkkaavaisuutta.

IMG_7145

"Irish banket" ei ollut Jankarin mukaan teknisesti vaikea.
“Irish banket” ei ollut Jankarin mukaan teknisesti vaikea.

 

Esteelle numero 13 oli taas jonkin verran matkaa, joten siinä pystyi tarvittaessa ratsastamaan aikaa kiinni. “Irish banket” eli irlantilainen banketti oli vaikuttavan näköinen, mutta Jankarin mukaan ei ratsukoille teknisesti vaikea. – Kolme viimeistä askelta ovat ne tärkeimmät. Paino hevosen takaosalla, hyvä kontrolli ja sujuvasti sisään, hän ohjeisti. Sarjaeste numero 15 (a ja b) olikin hieman vaativampi linja. – Tähän saattaa tulla ohimenoja. Ratsastaja voi onneksi korjata linjaa ulko- tai sisäreunalta, Jankari pohti. Ratsukon saapuessa loppupään esteille on todennäköisesti sekä hevonen, että ratsastaja jo hapoilla ja väsyneitä. Pitkäksi päässyt hevonen tulee saada takaisin kontrolliin. – Numerolle 19 onkin ratamestari Kalle Nykänen tehnyt helpon maalinjan. Pyöreä hyppy ja nopeasti alas, Jankari summasi.

Toinen vesieste oli lähellä ravirataa, joten siinä on yleisölle oivallinen paikka seurata ratsukoiden suorituksia. – Tähän esteeseen on tehty iso parannus aiemmista kerroista. Nyt alashypyn kohdalla on selkeä väriero, Jankari kehui uusittua tukkia.

 

IMG_7148

finn5
“Helppo maalinja.”

 

finn6

 

Vaativammalle kahden tähden radalle lähti yhdeksän ratsukkoa, joista hyväksytyn suorituksen sai vain mitali(kaksikko)kolmikko Johanna Soiluva, Eirin Losvik ja Anni Rissanen. Uusi SM -voittaja ratsasti maastokokeen virheittä. Vaikka kenttäratsastuksen säännöt sallivatkin maastoradalla kolme kieltoa ennen hylkyä, tuli jälleen huomattua, että ei se siltikään anna vapaalippua vaativuudessaan!

 

Kenttäratsastuksen nuorten SM -kilpailun voitti Noora Cederberg – Tilda V ja senioreiden Johanna Soiluva – Very British.

 

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat: Alex Muurinen / Playsson.net

 

Share This