Hevoskouluttaja Tobbe Larsson ei usko ”quick fixiin”

Hevoskouluttaja Tobbe Larsson ei usko ”quick fixiin”

Useimmille ruotsalainen hevoskouluttaja Tobbe Larsson on tuttu nimi SVT:n Ponnyakuten-ohjelmasta, jota on Suomessakin esitetty nimillä Ponipulmia tai Apua, ponini ei tottele.

Moni ei kuitenkaan tiedä, että kyseinen neljässä Pohjoismaassa huippusuosion saavuttanut tv-ohjelma on vain pisara Larssonin työmeressä. Ponnyakutenin lisäksi Larsson on tehnyt ”Tobbes Guldbiljetter” -sarjaa, jossa vaikeasti sairaat lapset pääsivät toteuttamaan hevosunelmiaan. – En voinut jatkaa ohjelman tekoa, sillä se oli henkisesti liian raskasta. En ole koskaan itkenyt niin paljon, kuin näitä jaksoja kuvatessa, Larsson toteaa.

Äitinsä ja siskonsa kanssa kasvanut Larsson ei tule hevosperheestä, vaan on itse hakeutunut hevosten pariin ja opetellut niiden luontaista käyttäytymistä. Hän on työskennellyt eläinklinikalla avustajana ja piti sitä erittäin hyödyllisenä kokemuksena.

– Olin kiinnostunut kaikista eläimistä, joten hevosten sijasta olisin voinut hurahtaa yhtä hyvin vaikka norsujen kouluttamiseen, Larsson tokaisee hymyillen. – Koirien kouluttamiseen olen liian laiska. Omia hevosia hänellä on ”muutamia” – se kuulostaa todellista määrää paremmalta. Suurin osa on rodultaan quartereita. – Olen huono hevoskauppias. Hevosia on helpompi ostaa, kuin myydä, Larsson arvioi.

 

WhatsApp-Image-2019-01-30-at-15.55.29-768x1024
Tobbe Larsson haluaa korostaa peruskäsittelyn tärkeyttä, ei temppuja.

 

Tapasimme Tobbe Larssonin tammikuun lopulla Helsingissä. Hän oli poikennut Suomeen promoamaan toukokuussa Ypäjällä järjestettävää ”liberty training” show’ta. Larssonista kerrottaessa mainittakoon, että mies on asunut viimeiset kahdeksan vuotta Dubaissa ja viettää kesät kotitilallaan Ruotsissa, lähellä eteläistä Ystadin kaupunkia. Ponnyakuten-sarja on kuvattu Larssonin kotona. Dubaissa hänellä ei ole omaa hevospaikkaa. Siitä huolimatta Larsson järjestää muun muassa hevospainotteisia matkoja, joilla innokkaat pääsevät tutustumaan vuosisatojen hevoskulttuurin omaavaan maahan.

Tulevan Ruotsin kiertueen lisäksi Larssonin työskentelyä pääsee seuraamaan siis Suomessa Ypäjällä, jossa esityksiä tulee olemaan yksi, mahdollisesti kaksi. Niiden kohdeyleisöä ovat erityisesti perheet ja ei-hevosihmiset, jotka ovat kiinnostuneita hevosten käytöksestä. Toki hevosalan ammattilaiset ja harrastajat saavat varmasti Larssonin esityksestä paljon irti.

Ulkopuolisia hevosia Ypäjällä tuskin nähdään, sillä Larsson käyttää esityksissään vain omia hevosiaan. Niiden avulla myös yleisö pääsee kokeilemaan miten hevoset reagoivat ja ottavat käskyjä vastaan. Lisäksi Larsson panostaa kysymyksiin, eli katsojat saavat kysyä mieltään askarruttavia asioita. Tämä antaa aivan uuden aspektin oppimiselle ja klinikan seuraamiselle. Katsojat saavat vinkkejä ja pääsevät kotona kokeilemaan oppimiaan asioita.

Larsson on oppinut auttamaan hevosia ja ihmisiä seuraamalla molempien käytöstä. Kaikki me olemme erilaisia – siksi yksi metodi ei välttämättä toimi kaikilla. Larsson ei käytä työssään temppuja. Ongelmatilanteissa työskentely hevosen kanssa aloitetaan niin sanotusti alusta. – En usko ”quick fixiin”, nopeaan korjaamiseen, että hevonen olisi yhden kerran jälkeen selvillä vesillä käyttäytymisen suhteen, Larsson painottaa. – Maastakäsittely auttaa myös ratsastuksellisissa asioissa. Ratsastuskoululaisten kanssa tulisi panostaa yhtä lailla hevosten käsittelyyn kuin kypärän tai turvaliivin käyttöön. Hevosen käyttäytymisen ymmärtäminen on myös turvallisuusseikka, Larsson sanoo.

Lue Tobbe Larssonin täyspitkä haastattelu huhtikuun RIDE:stä, nro 2/19.

 

Tobbe Larsson somessa:

– Instagram & Facebook @tobbelarssonofficial
www.tobbelarsson.com

Tobbe Larssonin Masterclass Ypäjän Hevosopistolla 4. toukokuuta 2019.

 

 

Teksti: Penina Peltonen, kuvat: Penina Peltonen, Tobbe Larssonin arkisto

 

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *