Hevosenlannan hyötykäyttö – Rikoimme viisi yleisintä myyttiä

Hevosenlannan hyötykäyttö – Rikoimme viisi yleisintä myyttiä

Kuva: Talli-Jussi, Jukka Harjula

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Envitecpolis Oy:n kanssa.

Hevosenlannan hyötykäyttöön liittyy paljon väärää tietoja ja ennakkoluuloja. Kumosimme viisi yleisintä väitettä ja haastamme sinut miettimään, kuinka juuri sinun tallisi voisi hyötyä lannan jatkokäsittelystä.

Hevosenlannan polttamisesta ovat viime aikoina puhuneet kaikki. Säädösten muuttuessa poltosta tulee helpompaa, mutta systeemi ei sovi kaikille sen rajoitusten tai investointien takia. Mahdollisuuksia lannan hyötykäyttöön on useita, mutta yksittäisestä tallinomistajasta muutokset saattavat tuntua suurilta ja vaikeilta.

Forssassa 2.3. järjestettävässä HELMET Areena -tapahtumassa etsitään ratkaisuja lannantuottajien ongelmiin ja luodaan hyödyllisiä verkostoja. Jotta väärä tieto ei estäisi sinua osallistumasta kevään mielenkiintoisimpaan kakkakeskusteluun, kumosimme viisi yleisintä lannan hyötykäyttöön liittyvää ennakkoluuloa.

”Vain isot tallit hyötyvät”

Väärin! Lannanhyödyntämisvaihtoehtoja on useita ja niissä on sopivia ratkaisuja myös pienille harraste- ja kotitalleille. HELMET Areena -tapahtumassa mikään lannankäsittelymuoto ei ole etusijalla, vaan tapahtuman tarkoituksena on löytää juuri sinun tallillesi sopiva käyttömuoto hyödyntää lantaa ravinteina tai energiana.

Pieni muutaman hevosen kotitalli voi esimerkiksi itse hyötyä hevosenlannan kompostoinnista tai suurempi rumpukomposti voi olla monen pikkutallin yhteinen investointi. Syntyneet ravinteet voi käyttää itse tai sopia yhteistyöstä vaikkapa läheisen maanviljelijän, taimitarhan tai viherrakentajan kanssa.

Jos olet remontoimassa tai rakentamassa tallia, kiinnostaisiko sinua kuulla lisää, miten voisit hyödyntää kuivikepatjan alla syntyvää lämpöä vaikkapa varustehuoneen lämmittämisessä?

HELMET Areena -tapahtumassa on läsnä sekä yrityksiä että palveluntarjoajia, mutta myös toimintaan jo mukaan lähteneitä talliyrittäjiä. Pöytäryhmissä käytävien keskustelujen tarkoituksena on ratkoa toimijoiden haasteita ja päivän lopuksi pidettävässä match making -osuudessa etsitään jokaisen tarpeisiin sopivia yhteistyökumppaneita ja kontakteja.

rumpukompostori
Kuva: Rumpukompostori, Rekitec Oy

”En voi valita mitä kuiviketta käytän…”

Väärin! Jokaisella tallilla on omat mieltymyksensä ja joillain talleilla on käytössä jopa useita kuivikevaihtoehtoja. Turvekuivike sopii lannan jatkokäsittelyyn erinomaisesti, mutta myös puupohjaisia kuivikkeita voi käyttää, kunhan lanta kompostoidaan tai biokaasutetaan huolellisesti ennen sen jatkosijoitusta pellolle. Energiantuotannossa puupohjaiset kuivikkeet toimivat hyvin.

HELMET Areena -tapahtumassa läsnä ovat mm. Fortumin Horse Power -konsepti, Vapon lannankierrätyspalvelu sekä hamppukuivikkeen valmistaja HempRefine kertomassa eri kuivikkeiden hyödyistä, haasteista ja mahdollisuuksista.

tai mitä rehua syötän”

Pellolle ajettavassa lannassa piilevä hukkakauran riski saa viljelijät usein varpailleen. Kauran litistäminen tai lannan kompostointi tai biokaasutus vähentävät hukkakaurariskiä merkittävästi, mutta aivan varmoja nämäkään menetelmät eivät ole. Riski poistuu, kun kaura tarjoillaan hevosille jauhetussa muodossa. Esimerkiksi valmiiden rehusekoituksien käyttö, joissa kaura on jauhettu, mahdollistavat lannan hyödyntämisen pelloilla ja lannoitevalmisteiden valmistuksessa ilman ilman pelkoa hukkakaurasta.

Jos pollen on välttämättä saatava kaura kokonaisena, lannanpolttouunissa palaa sitkeinkin jyvänen.

Etenkin Etelä-Suomessa, jossa karjataloutta on vähän mutta hevosia paljon, orgaaniselle maanparannusainekselle on kysyntää! Hukkakaurattomalle tavaralle pitäisi siis löytyä ottajia.

”Vaaditaan isoja investointeja”

Väärin! Vaihtoehtoja on kaikenkokoisille talleille sekä kukkaroille. Alkuun pääsee pienemmälläkin pääomalla, esimerkiksi tallikohtaiset kompostiratkaisut ovat kevyitä ottaa käyttöön. Verkostoituminen kannattaa, sillä pienikin talli voi olla osa isompaa kokonaisuutta. Esimerkiksi lannan toimittaminen biokaasukäyttöön tai poltettavaksi on mahdollista myös pienelle talliyrittäjälle.

Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan vaan esimerkiksi logistiikkaketjun perustaminen porukalla voi olla matalan kynnyksen keino osallistua lannan hyödyntämiseen.

HELMET-hankkeessa toimijat pääsevät tapaamaan toisiaan ja etsimään sopivia yhteistyökumppaneita. Hankkeen neuvojat auttavat kiinnostuneita ja toimintaan sitoutuneita myös tarjous- ja kannattavuuslaskelmissa.

”En uskalla yksin”

Höpsis! HELMET-hankeen tapahtumien tarkoitus on nimenomaan saattaa hevosenlannan hyödyntämisestä kiinnostuneet eri alojen toimijat yhteen. Valtakunnallisen Areena-tapahtuman lisäksi järjestetään myös paikallisia Pirtti-tilaisuuksia sekä Riihi-workshoppeja.

Tule etsimään itsellesi sopiva yhteistyökumppani sekä verkostoitumaan paikallisten toimijoiden kanssa. HELMET-hankkeen asiantuntijat auttavat porukan kasaamisessa, antavat tallikohtaista neuvontaa sekä auttavat lupien hakemisessa. Ei ole väliä kiinnostaisiko sinua kehittää omaa talliasi tai haluatko osaksi isompaa lantarinkiä, HELMET Areenassa pääset alkuun.

Ensimmäinen valtakunnallinen HELMET Areena -tapahtuma Forssassa 2.3. Tule löytämään juuri sinun tallillesi sopivat ratkaisut sekä verkostot! Tilaisuus on maksuton.

Katso lisätiedot ja ilmoittaudu >>>

Helmet Areena Facebookissa >>>

helmet

Artikkelin asiantuntijana HELMET-hankkeen projektipäällikkö Matti Arffman Envitecpolis Oy:stä.

Kuvat (c) valmistajat

Author Image
Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *