Bloggaajien letitysopas

Bloggaajien letitysopas

TAMPEREEN HEVOSMESSUILLA oli paljon nähtävää ja tehtävää. Yhtenä osana oli Playsson.net Lounge, joka tarjosi etenkin bloggaamisesta kiinnostuneille pientä ohjelmaa. Lauantaina ja sunnuntaina pidimme letitysoppaan, jota varten kutsuimme vieraita antamaan vinkkejään. Meillä oli ilo saada paikalle bloggaajinakin tunnetut kilparatsastajat Terhi Lehtimäki (kuvassa) sekä Erika Hanhisuanto. Joten oliko este- ja kouluratsastajien tyyleissä eroja vai saimmeko hyvän kontrastin?

Mallina meillä oli oikean kokoinen Heikki Hevonen, jolla oli aidon näköinen harja ja häntä. Jouhiaines ei ollut luonnollista, vaan muovisen jäykkää, joten letittäminen oli vieraillemme haaste. Loppupelissä Heikin harja käyttäytyi kuitenkin yllättävän hyvin! Ensimmäisen päivän oppaan piti Terhi. Hän on startannut kouluratsastuksessa kv -tasolla sekä valmentautunut jo useamman vuoden Mikaela Lindhin johdolla.

Perusaloituksessa harja selvitetään takuista sileäksi ja tarvittaessa lyhennetään tai ohennetaan. Jokaisella ratsastajalla ja groomilla on oma opittu tyylinsä tehdä letit hevoselleen. Terhin tavassa selvittämisen jälkeen jouhet jaetaan osiin kumilenkeillä varsinaisia lettejä varten. Leveät silikonilenkit ovat tavallisia kumilenkkejä parempia, sillä ne ovat kestävämpiä, eivätkä vahingoita jouhia. Osioiden kannattaa olla letityskamman levyisiä, paksummalla harjalla hieman kapeampia. Kaistaleet letitetään mahdollisimman tiukalle ja pitkälle. Letitysvaiheessa harja kannattaa kastella, jolloin se pysyy siistimpänä pidempään.

 

P4020075
…letit taitetaan ensin kaksinkerroin…

 

P4020074
…ja vielä toisen kerran…

 

P4020078
…ja lopulta letityslenkki varmistaa pyöreän muodon.

 

Kun harja on letitetty, letit taitetaan ensin kaksinkerroin ja samallalailla vielä toisen kerran. Letin loppupää jätetään piiloon taitosten sisään. Jos harja on pitkä, letit pitää taittaa useammin, etteivät ne ole lopulta soikeita muodoltaan. Kun leteistä on saatu taiteltua tiukkoja palloja, kumilenkki kierretään mahdollisimman alas muodon säilyttämiseksi. ”Lettejä tulee olla pariton määrä, se on perinne”, Terhi mainitsee. Joidenkin mielestä pariton määrä tuo onnea!

Toisena päivänä letitysneuvoja antoi Erika, ehkä enemmän esteratsastuksen näkökulmasta. Hän kilpailee ja valmentautuu säännöllisesti sekä ratsastaa muiden hevosia. Laiskalle letittäjälle oli ilouutinen kuulla, että maailmalla esteratsastajat suosivat nykyään vain letityslenkeillä jaettuja ”tupsuja”. Kuitenkin huolellisesti letitetty harja on siistimpi ja edustavampi.

letitys

”Letitän aina itse omat hevoseni”, Erika kertoo. Hän suosii hieman lyhyempää harjaa, noin 10 cm pituista. Jotta letitettävistä osioista tulee saman levyisiä, voi kampaan merkitä sopivan mitan letityslenkillä. Erika käyttää harjan kostuttamiseen tavallista pientä varustesientä, siten jouhia on helpompi käsitellä. Letittäminen aloitetaan harjan tyvestä suoraan ylöspäin. Näin letin taittamiselle mahdollisimman alas jää tilaa. Lettiä päätettäessä jouhet kannattaa jakaa niin, että ne ovat päästä tasan. Erikan tyylissä letti ”rullataan” tasaisesti harjamartoon asti ja kiinnitetään sitten lenkillä. Otsatukan letitys tehdään ranskanletin tyylisesti, jotta harjamarton juuressa olevat lyhyet jouhet saadaan mukaan.

Valmiin kisaletityksen voi viimeistellä maltillisella määrällä hiuslakkaa tai -geeliä. Myös letitysrusetit ja -korut ovat hauska lisä vaikkapa pikkuponeille!

 

letitys3
Otsatukka letitetään ranskanletin tyylillä.

 

kristallikuminauhat_1501_8f1

 

KATSO ERIKAN LETITYSVINKIT TÄSTÄ!

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=Ns_u4W0S6Io[/embedyt]

 

YHTEISTYÖSSÄ:

hevari

 

 

 

 

Teksti: Penina Peltonen | Kuvat ja video: Emmi Ylimäki, Mira Nieminen / Playsson.net

Author Image
Penina Peltonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *